Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Yeni Düzenlemeleri ve Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele

Gelir İdaresi Başkanlığının Yeni Düzenlemeleri

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kartla ödeme almayan işletmelere yönelik gerçekleştirilen önemli çalışmaları değerlendirdi. Bakanlık, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla birçok uygulamayı hayata geçirdi. Bu bağlamda, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmelerin banka kartlarıyla ödeme alabilmelerine olanak tanıyan POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların bir araya getirildiğini hatırlattı.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartlarıyla yapılan ödemelerde slip ve fişin tek bir belge olarak çıkmasını sağladığını belirten Şimşek, bu düzenlemenin satışların kayıt dışı bırakılmasını önlemede önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ancak, bazı mükelleflerin hala eski nesil cihazlar kullanmaya devam ettiğini ve kredi kartı ödemelerini kabul etmediklerini ifade ederek, bu konudaki çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Geçtiğimiz yılın sonunda yayımlanan bir tebliğle, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz edinmesi ve bu cihazlar üzerinden banka ya da kredi kartı ile ödeme kabul etmesinin zorunlu hale getirildiğini belirtti.

“Özel Usulsüzlük Cezaları Uygulanıyor”

Şimşek, yeni düzenlemeye ilişkin olarak şunları kaydetti:

“Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması ve bu işletmelerin mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerekiyor. GİB tarafından yapılan denetimlerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almayan ya da tahsilatlarında banka kartı veya kredi kartıyla ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesiliyor. Bazı işletmeler, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek, nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ettiklerini gözlemliyoruz. Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaşlardan talep etmemesi büyük önem taşıyor.”

Ancak, talep edilen farkın çoğu zaman banka komisyon oranlarının çok üzerinde olabildiğine dikkat çeken Şimşek, komisyon oranlarının bankalar arasında farklılık gösterebileceğini ve tahsil edilen tutarın bankadan alınma süresinin de bu oranı etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

GİB’e İhbar Mekanizması

GİB'e İhbar Mekanizması

Şimşek, bazı bankaların komisyon oranlarının son dönemde düştüğünü ve yüzde 2’nin altına indiğini belirterek, “Bu kapsamda, kendisine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmayan veya yüksek tutarlı fark istenen vatandaşların, bu durumu Gelir İdaremize ihbar etmesi halinde gerekli denetimlerin yapılacağını ve cezai işlemlerin uygulanacağını ifade etti. Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ya da Whatsapp gibi çeşitli kanallar üzerinden ihbarda bulunabilirler.” dedi.

“Banka ve Ödeme Kuruluşlarına da Ceza Kesiliyor”

GİB’in yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olmasına rağmen, sadece POS cihazı sunan banka ve ödeme kuruluşlarına da her bir tespit için ayrı ayrı ceza uygulandığını belirten Şimşek, “Son kanun değişikliğiyle söz konusu ceza tutarı 200 bin liraya yükseltildi. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacak. Başkanlık, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına resmi yazılar yazarak, hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesini ve mükelleflerden bu cihazların alınarak yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesini talep etti. Verilen sürede bu değişimi yapmayan banka ve ödeme kuruluşlarına yine her bir tespit için ceza kesilecektir.” şeklinde konuştu.

Bakanlığın, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlılıkla devam ettiğini vurgulayan Şimşek, bu çalışmalarla vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik çabaların derinleştirildiğini belirtti.

KAYNAK: AA