Gelişen Piyasalarda Faiz İndirimleri Beklentisi
S&P Global tarafından yapılan son açıklamada, Kolombiya, Filipinler ve Meksika gibi ülkelerde faiz oranlarının son dönemdeki en yüksek seviyelerine yakın seyrettiği ve enflasyonun yavaşladığı belirtilerek, bu durumun piyasalarda önemli faiz indirimlerinin fiyatlandığını ortaya koyduğu ifade edildi. Ancak, Brezilya Merkez Bankası’nın artan enflasyon ve mali belirsizlikler sebebiyle 25 baz puanlık bir faiz artışına gitmesi dikkat çekti. Açıklamada, düşen enflasyon ve iyileşen reel gelirler sayesinde daha güçlü bir iç talep ile desteklenen gelişmekte olan piyasalarda ikinci çeyrekte ekonomik büyümenin genel olarak güçlü olduğu vurgulandı.
Fed’in 50 baz puanlık bir faiz indirimine gidebileceği sinyali veren açıklamada, gelişmekte olan ülkelerdeki merkez bankalarının da faiz indirimlerine devam etmesi veya bu sürece başlamasının beklendiği aktarıldı. Bu durumun, 2024 sonu ve 2025 başında iç talebi artırma potansiyeli taşıdığına dikkat çekilirken, “Enerji fiyatlarındaki düşüş, Tayland, Filipinler, Macaristan, Türkiye, Şili ve Hindistan gibi net enerji ithalatçıları için merkez bankalarının faiz indirimlerini daha da destekleyebilir. Daha düşük ithalat maliyetleri, cari hesapları iyileştirebilir ve para birimlerini güçlendirebilir.” değerlendirmesi yapıldı.
S&P Global’in açıklamasında, ABD ekonomisindeki belirsizlikler, devam eden iki çatışmanın yol açtığı jeopolitik riskler ve siyasi belirsizliklerin gelecekte piyasa oynaklığına zemin hazırlayabileceği ifade edildi.
Fitch: Konut Piyasasında Baskılar Azalacak
Fitch tarafından yapılan bir diğer açıklamada, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerinin, ülkedeki konut piyasasındaki baskıları azaltacağı belirtildi. Ancak, mortgage oranlarının 2027’den önce yüzde 5’in altına düşmesinin muhtemel olmadığı vurgulandı. ABD’de 30 yıl vadeli mortgage oranı ile 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizinin, Fed’in 50 baz puanlık indirimini zaten fiyatlandırdığı kaydedildi. Daha fazla indirim olması durumunda bile mortgage oranının yüzde 5’e düşmesinin, iki oran arasındaki farkın Kovid-19 salgını öncesi ortalamalarına dönmesine bağlı olduğu ifade edildi.
Açıklamada, 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizinin, bu yaz para politikasının gevşetileceği beklentisiyle düşmesi nedeniyle Fed’in faiz indiriminin ardından daha az düşüş alanına sahip olacağına işaret edildi. Hazine tahvili faizinin 2026 yılı itibarıyla yüzde 3,50 seviyesinde tamamlanmasının beklendiği vurgulandı. Tarihsel ortalama fark göz önünde bulundurulduğunda, bu durumun yüzde 5,20’lik bir mortgage oranıyla sonuçlanacağı aktarıldı.
Konut talebinin Ağustos 2023’ten bu yana zayıfladığı ancak uzun vadeli ortalamaların üzerinde kalmaya devam ettiğine dikkat çekilirken, mortgage oranlarındaki olası bir düşüşün, satın alınabilirliği iyileştirmeye ve talebi desteklemeye yardımcı olabileceği, ancak düşük envanterin muhtemelen mortgage oranları yüzde 5’e yaklaşana kadar konut satışlarını sınırlayacağı ifade edildi. ABD’de toplam konut envanterinin bu yıl genel olarak artmasına rağmen, salgın öncesi seviyelerin altında kaldığı vurgulandı. Konut satışlarının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan ikinci el konut arzını iyileştirmenin, fiyatları ve konut piyasası faaliyetini artırmak için gerekli olduğu belirtildi.
KAYNAK: AA