Gıda Kontrolörü ve Editörlükten Fındık İşlemeye
İstanbul’da bir yayınevinde editörlük yapan Muhammed Enes Altungey, aslen gıda kontrolörü olarak da görev yapmaktadır. Kovid-19 salgını sonrasında 2022 yılında memleketi Samsun’a dönüş yapan Altungey, burada ailesinin fındık üretimi ile ilgili çalışmalarını daha ileri bir boyuta taşımayı hedeflemiştir. Yayınevinde çalışırken KOSGEB’in sunduğu destekler hakkında bilgi sahibi olan Altungey, fındığın değerini artırmak amacıyla bu desteklerden yararlanma kararı aldı.
KOSGEB’den aldığı hibeyle geçtiğimiz yıl bir fındık işleme atölyesi kuran Altungey, fındığı işleyerek fındık unu, fındık kreması ve krokan gibi çeşitli katma değerli ürünler üretmeye başladı. Kurmuş olduğu bu atölye sayesinde ev kadınlarına istihdam imkanı sunan Altungey, hem kendi ürettikleri fındıkları hem de bölgedeki çiftçilerden temin ettikleri fındıkları işleyerek değer kazanmasını sağladı. Ürünlerini yurtdışına da ihraç etmeye başlayan Altungey, bu süreçte yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.
Salgın Sonrası Dönüş ve Hedefler
Altungey, salgın sonrası memleketine geri dönmek zorunda kaldığını belirterek, “Ailem fındık üretimi yapıyordu ve ben de fındığı katma değerli ürünler haline getirmek için araştırmalara başladım,” dedi. Ardından KOSGEB desteği ile geçen yıl fındık kırma ve işleme fabrikası açtıklarını belirten Altungey, “Başlangıçta fındık kırma fabrikası olarak faaliyet göstermeye başladık. Her yıl kendimize hedefler belirleyerek ilerliyoruz. Geçen yıl günlük 1 ton fındık kırma kapasitemiz varken bunu 2 tona çıkardık. KOSGEB’ten aldığımız destek ve danışmanlık hizmetleri sayesinde bu başarıyı elde ettik. Fabrikamızdaki makineler tamamen milli ve yerlidir. Bu makinelerle kırma, kavurma gibi işlemleri gerçekleştiriyoruz,” şeklinde konuştu.
İlk İhracat İran’a
Altungey, kendi markaları ile Türkiye’nin dört bir yanına kargo ile ürünlerini gönderdiklerini ve yurt dışına da ürün göndermeye başladıklarını vurgulayarak, “Van’da bir firma vasıtasıyla dolaylı olarak ilk ihracatımızı İran’a yaptık. Sezonluk olarak fabrikamızda 6 ile 10 ev hanımına istihdam olanağı sağlıyoruz. Çevremizdeki ev hanımları burada çalışarak hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de fabrikamızın büyümesine destek oluyor,” ifadelerini kullandı.
Fındığın 10 farklı ürün olarak satışını gerçekleştirerek katma değer oluşturduklarını dile getiren Altungey, “Fındığımızı kabuklu fındık, çiğ iç fındık, beyazlatılmış fındık, çifte kavrulmuş fındık, fındık krokan, şekerli ve şekersiz fındık ezmesi, fındık unu, kıyılmış tatlılık fındık ve fındık draje gibi çeşitli ürünler olarak satışa sunuyoruz. Nihai hedefimiz, daha büyük entegre bir tesis kurarak hem Türkiye’ye hem de dünyaya fındık ürünleri satan bir firma haline gelmektir,” şeklinde sözlerini tamamladı.