Güneş Işınlarının Cilt Üzerindeki Etkileri
Hastaneden yapılan açıklamada, uzman Dr. Can, yeryüzüne ulaşan farklı dalga boylarında güneş ışınlarının bulunduğunu ve bu ışınların ultraviyole A, ultraviyole B ile kızılötesi (infrared) ışınlar olarak üç ana grupta toplandığını belirtti. Dr. Can, özellikle ultraviyole B ışınlarının deri kanserleri ile doğrudan ilişkili olduğunu ve bu ışınların yaz aylarında, güneşin en dik olduğu saatlerde daha yoğun bir şekilde görüldüğünü vurguladı. Ayrıca, ultraviyole A ışınlarının yılın dört mevsiminde, günün her saatinde ciltte etkili olduğunu ifade etti.
Kronolojik yaşlanmanın %20’sinin genetik ve biyolojik faktörlere bağlı olduğunu, %80’lik kısmının ise çevresel faktörlere dayandığını belirten Dr. Can, “Bu çevresel faktörlerin en önemlisi, hayatımız boyunca maruz kaldığımız toplam ultraviyole A miktarıdır. Ancak UVA’ya gündüz sürekli maruz kaldığımızdan ve derimizde oluşturduğu etki gözle fark edilemeyecek kadar yavaş olduğu için, bu durum çoğu kişi tarafından dikkate alınmaz ve önemsenmez.” şeklinde konuştu.
Foto yaşlanmanın ilk belirtisinin bronzlaşma olduğunu ifade eden Dr. Can, bu durumun ardından derinin üst tabakasındaki hücrelerin, alttaki hücreleri korumak amacıyla zamanla kalınlaşıp kabalaşacağını belirtti. Bu süreç sonucunda cildin pürüzsüzlüğünü kaybettiğini ve kalın, kaba bir görünüm aldığını kaydeden Dr. Can, “Foto yaşlanmanın etkisi kısmen tedavi edilebilse de tamamen ortadan kaldırılamaz. Bu nedenle, basit önlemlerle cildimizi foto yaşlanmadan korumak en sağlıklı yaklaşımdır. Bunun için çocukluk yaşlarından itibaren bronzlaşmak amacıyla güneşlenmekten ve solaryuma girmekten kaçınmalıyız.” dedi.
Dr. Can, foto yaşlanmadan ve deri kanserlerinden korunmak için sadece yaz aylarında değil, yılın her mevsiminde korunmak gerektiğini vurguladı. Yapılan incelemelerde kapalı alanlarda bulunan floresan lambalar, bilgisayar, televizyon ve telefon ekranlarından yayılan kızılötesi ışınların da tıpkı UVA ve UVB ışınları gibi ciltte kuruma, leke artışı ve deri çizgilerinde artışa sebep olabileceğini belirtti. Özellikle günümüzde telefon ve bilgisayar kullanım süresinin hızla arttığını göz önünde bulundurarak, kapalı alanlarda bile etkili bir güneş koruyucu kullanmanın önemine dikkat çekti.