Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Ekonomi Değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karabük’te gerçekleştirdiği bir konuşmada Türkiye’nin ekonomik durumu ve geleceği hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonun 2026 yılı itibarıyla tek haneli rakamlara düşeceğini vurgulayan Bakan Şimşek, önümüzdeki aylarda enflasyonun kalıcı olarak düşmesinin gözlemleneceğini aktardı.

Şimşek, Orta Vadeli Program’ın (OVP) temel amacının bütçe açığını azaltmak ve cari açığı sürdürülebilir bir seviyeye çekmek olduğunu belirtti. “ÖNCELİKLİ HEDEF ENFLASYONU KALICI OLARAK DÜŞÜRMEK” diyerek, en büyük hedeflerinin enflasyonu kalıcı bir biçimde tek haneye indirmek olduğunu ifade etti. “Çünkü enflasyon tek haneye düşünce ülkede büyüme hızı artıyor. Kalıcı refah artışı için, önünüzü görebilmek adına, yatırımlarda, verimlilikte ve inovasyonda atılım için fiyat istikrarını sağlamamız gerekiyor.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Ekonomi Değerlendirmesi

Bakan Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki desteğinin oldukça güçlü olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Tekrar enflasyonu tek haneye indireceğiz. Mayıs ayından bu yana enflasyonda yüzde 23,5’lik bir düşüş yaşandı. 2024’te yüzde 40, 2025’te yüzde 20 ve 2026’da enflasyonun yüzde 10’un altına düşmesini bekliyoruz.”

HEDEFLERİN ALTYAPISI OLUŞTU

Enflasyonun şu anda en büyük sorun olduğunu belirten Şimşek, Orta Vadeli Programın nihai hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme, daha adil gelir dağılımı ve kalıcı refah artışı olduğunu aktardı. Bu hedeflerin makroekonomik altyapısını oluşturduklarını vurguladı.

“CARİ AÇIK DÜŞÜYOR”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten Ekonomi Değerlendirmesi

Şimşek, Türkiye’nin bir yıl önceki cari açığının oldukça yüksek olduğunu hatırlatarak, alınan tedbirlerle açığın yaklaşık 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü ifade etti. Geçen yıl yaşanan depreme ilişkin harcamaların bütçe açığını artırdığını ancak alınan önlemlerle bu açığın yüzde 5,2 seviyesine çekildiğini belirtti. Açığı daha da aşağı çekmeyi hedeflediklerini vurguladı.

MALİ DİSİPLİN

Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek için mali disiplinin önemine dikkat çeken Şimşek, kazanımları kalıcı hale getirmek için kamu yönetiminde disiplin gerektiğini belirtti. “Bütçede disiplini sağlamaya başladık.” dedi.

  • “KKM DÜŞECEK”: Kur korumalı mevduat (KKM) geçen yıl ağustos ayında zirve yapmıştı. Bu rakam neredeyse 144 milyar dolara ulaşmıştı. KKM’den çıkışı önceliklendirdik ve şu an itibarıyla KKM’de 98 milyar dolarlık bir düşüş sağlandı. Bu çıkışın devam edeceğini düşünüyoruz.
  • “REZERVLER ARTTI”: Uluslararası tanım gereği rezerv yeterliliğine sahip bir ülke konumuna geldik. Geçen yıl rezerv yetersizliği endişe kaynağıyken, net rezervlerimiz 90 milyar dolar civarında arttı ve bu endişeler ortadan kalktı.
  • KREDİ NOTU: Türkiye, 2024 yılı içinde 3 ayrı uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından notu artırılan tek ülke oldu. Kredi notu uygulaması Turgut Özal döneminde başladı ve bu süreçte önemli gelişmeler yaşandı.
  • SANAYİDE KATMA DEĞERİ ARTIRMAK: Şimşek, sanayide katma değeri artırmayı amaçladıklarını belirtti ve orta-yüksek ile yüksek teknoloji bileşenlerini yukarı çekmek için programlarının mevcut olduğunu ifade etti.
  • ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ: Enerjide dönüşümün öncelikli konularından biri olduğunu dile getiren Şimşek, “Yenilenebilir enerji, yerel petrol ve doğalgaz kaynaklarının harekete geçirilmesi, mevcut kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanılması önceliklerimiz arasında.” dedi.
  • YAPAY ZEKA HAZIRLIĞI: Dünyada yeni trend olan yapay zeka konusunda da gerekli yatırımları yapacaklarını belirten Şimşek, yapay zekanın sağlayacağı verimliliği etkin bir şekilde kullanacaklarını ve Türkiye’nin yapay zeka hazırlık endeksinin kendisi gibi ülkelerden daha iyi olduğunu fakat gelişmiş ülkelere yetişmek için daha çok çalışmaları gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: AA