İklim Değişikliğinin Tarım Üzerindeki Etkileri
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, iklim değişikliğinin yağış rejimlerinde meydana gelen değişiklikler, doğal afetler, sıcaklık artışları ve kuraklık gibi sorunlara yol açtığını belirtti. Bu durumun tarım sektörü üzerindeki olumsuz etkilerinin oldukça belirgin olduğunu ifade etti.
Tarımsal faaliyetlerin iklim koşullarına doğrudan bağlı olduğunu vurgulayan Bayraktar, “İklim değişikliği, ürün kalitesinde ve verimlilikte düşüşe, üretim maliyetlerinde artışa, daha sıcak ve az yağışlı iklim koşullarına, meteorolojik olayların sıklığında artışa, bitki hastalıkları ve zararlılarında çoğalmaya, ekolojik alanlarda dengesizliklere, bitkisel çeşitliliğin azalmasına ve tarımsal süreçlerde sorunlara neden oluyor. Kısacası, iklim değişikliği, dünya genelinde artan nüfus ile birlikte sağlıklı gıdaya ve suya erişimi zorlaştırıyor.” şeklinde konuştu.
Bayraktar, iklim değişikliğinin en önemli etkisinin su döngüsü üzerinde olacağını belirterek, Türkiye’de nüfus artışının da etkisiyle kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının giderek azaldığını ifade etti. Su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesinin gerekliliğine dikkat çeken Bayraktar, şu noktaların altını çizdi:
- Sulama yatırımlarının tamamlanmaması ve etkinliğin sağlanamaması, tarım sektöründe karşılaşılan yapısal sorunların başında gelmektedir.
- Sürdürülebilir tarımsal üretim için su, vazgeçilmez bir kaynaktır.
- Halen 1,4 milyon hektar alanda sulama altyapısının tamamlanmadığı gerçeğiyle karşı karşıyayız.
- Sulama için açılacak her metrekare tarım arazisi ülkemiz için büyük bir kazanç olacaktır.
- Hükümetin sulama yatırımlarına yönelik çalışmalarını destekliyoruz.
- Sulama kanallarının yenilenmesi ve kapalı sistem sulama yöntemlerine geçiş yapılması elzemdir.
- Çiftçilerimizin, su tasarrufu sağlayan modern sulama sistemlerini kurabilmeleri için teşvik ve kredilerin artırılması gerekmektedir.
Kuraklık ve Yaz Mevsimi Yağışları
Dünya genelinde artan sıcaklıklar ve azalan yağışların, kuraklık afetinin sıklığını ve şiddetini artırdığını vurgulayan Bayraktar, “Tarım sektörünün yer üstü ve yer altı su kaynaklarına olan bağımlılığı nedeniyle kuraklık, tarımsal ekonominin birçok alanını etkileyen karmaşık bir duruma yol açmaktadır. Bu nedenle su, tarımda vazgeçilmez bir unsurdur. Kuraklık, tarımsal ürünlerin verimliliğini etkilediği gibi çiftçilerimizi daha fazla ürün ekiminden de uzaklaştırmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, yaz mevsiminde yağışların normal seviyelerine göre yüzde 9, geçen yıla kıyasla ise yüzde 30 azaldığını belirterek, “Buğday ve arpada ekim dönemleri, beklenenden daha ileri tarihlere kaydırılmıştır. Bu sezon, bölgelere göre değişmekle birlikte, ekim ayında yağışların istenilen seviyelerde olmaması ve bazı bölgelerde çok geç gelmesi nedeniyle ekilişler 20 gün ile 1 ay kadar ileri kaymıştır. Kuraklık sebebiyle pek çok çiftçimiz hububat ekimi yapamamıştır.” ifadelerini kullandı.
Ülke olarak modern tarım uygulamalarına geçiş için hazırlıklı olmamız gerektiğini belirten Bayraktar, alınacak önlemlerin su, toprak ve biyoçeşitlilik gibi doğal kaynakların korunmasına ve sürdürülebilir kullanımına yönelik olması gerektiğini vurguladı.
İlk yorum yapan olun