İstanbul Finans Merkezi’nde Yeni Düzenleme: Yabancı Para Birimiyle Defter Tutma İmkanı
İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) faaliyet gösteren katılımcılar, 2025 yılından itibaren defter tutma işlemlerini yabancı para birimleriyle gerçekleştirebilecekler. Bu önemli gelişme, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğ sayesinde İFM’de faaliyet gösteren katılımcılara, yabancı para birimleriyle defter tutabilme imkanı sağlandı. Bu düzenlemenin arka planında, Türkiye’nin finansal altyapısının daha verimli hale getirilmesi ve küresel ölçekte sürdürülebilir finansal ortamın oluşturulmasına katkıda bulunma amacı yatıyor.
AMAÇ SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANS ORTAMINA KATKI
Bakanlıktan elde edilen bilgilere göre, İFM, kurulduğu günden bu yana farklı nitelikte birçok finansal kuruluşu bünyesinde barındırmıştır. Bu kapsamda, İstanbul Finans Merkezi Kanunu’nun 7. maddesi ile bölgedeki katılımcıların yabancı para birimiyle defter tutma yetkisi, bakanlığa verilmiştir.
Bakanlık, finansman ve yatırım olanaklarını geliştirerek İFM’nin ekonomik büyümeye daha fazla katkı sağlamasını hedeflemektedir. 7412 sayılı Kanun ile kendisine verilen yetki çerçevesinde, burada faaliyet gösteren katılımcıların yabancı para birimiyle defter tutabilmelerini sağlayan düzenlemeyi hayata geçirmiştir.
UYGULAMA 2025’TE BAŞLAYACAK
Bu yeni düzenleme ile, münhasıran finansal hizmet ihracı veya transit ticaret faaliyetinde bulunan katılımcılar, isteğe bağlı olarak defter kayıtlarını 2025 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından günlük olarak belirlenen herhangi bir yabancı para birimiyle tutabilecekler.
Ayrıca, bu faaliyetlerin dışında bölgede veya uluslararası alanda başka faaliyetleri bulunan katılımcılara yönelik de, bölgedeki şubelerine yabancı para birimiyle defter kaydı tutma imkanı sunulmaktadır. Bu durum, İFM’nin canlı ve etkin bir finansal kümelenme bölgesi olma hedefini desteklemekte ve yabancı para birimiyle defter tutma imkanı sağlayarak bölgeye daha farklı nitelikte ve küresel ölçekte katılımcıların gelmesini teşvik etmektedir.