İstanbul Havalimanı’ndan Sürdürülebilirlik Raporu
İstanbul Havalimanı’nın işletmecisi İGA, “Odağımız Dünya, Hedefimiz Gelecek” misyonuyla sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yayımlanan sürdürülebilirlik raporunda, İstanbul Havalimanı’nın çevresel sürdürülebilirlik yönündeki yatırımlarının yanı sıra, atıklarının %34,66’sını ekonomiye geri kazandırdığı bilgisi paylaşıldı. Bunun yanı sıra, kullanılan suyun %35’inin geri dönüştürülmüş sudan elde edildiği vurgulandı.
Havalimanı, ekosistemindeki paydaşlarının emisyonlarını azaltmak amacıyla çeşitli çalışmalara imza atıyor ve sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) kullanımının teşvik edilmesi için çaba sarf ediyor. Raporda, 2023 yılı itibarıyla herkesin faydalanabileceği refah odaklı hizmet anlayışıyla uçuş ve yolcu sayısında rekor kıran havalimanının, enerji tüketimini %10,7 ve emisyon salımını baz yıla kıyasla %25,6 oranında azalttığı belirtildi.
2050 Yılı İçin Net Sıfır Emisyon Hedefi
Raporda, olağanüstü hava koşulları ve zorlu durumlara karşı yüksek operasyon yüzdesiyle hizmet vermek üzere tasarlanan İstanbul Havalimanı’nın, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olaylarına karşı TÜBİTAK işbirliğiyle başlattığı 3 yıllık bir projeye dikkat çekildi. Bu proje kapsamında, geçmiş meteorolojik verilerin analiziyle farklı dönemlere yönelik senaryolar oluşturularak risklerin yönetilmesi ve gerekli önlemlerin alınması hedefleniyor. Havalimanının emisyonlarının mutlak azaltım hedefleri ise 2030’da %45, 2040’da %73 olarak belirlendi. 2050 yılı itibarıyla ise net sıfır emisyon hedefine ulaşılması planlanıyor.
İstanbul Havalimanı, 2023 yılında atıklarının %34,66’sını geri kazandırmayı başarmışken, 2030 yılında bu oranı %50’ye çıkarmayı hedefliyor. Su yönetiminde de önemli adımlar atan havalimanı, kullandığı suyun %30’unu geri dönüştürülmüş sudan elde etmekte ve yolcu başına su ayak izini önceki yıla göre %5 oranında azaltmayı başarmıştır.
Yenilenebilir Enerji Hedefleri
İstanbul Havalimanı, 2050 yılına kadar tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı planlıyor. Bu amaçla, Eskişehir’de inşa edilen ve 2025 yılında devreye alınması planlanan 200 megavat gücündeki güneş enerjisi santrali, havalimanının enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılamasına olanak tanıyacak ve emisyon yönetiminde önemli bir adım olacak.
İGA’nın Üst Yöneticisi (CEO) Selahattin Bilgen, İstanbul Havalimanı’nın çevrenin bütünlüğünü ve doğal kaynakları korumayı en büyük öncelikleri arasında gördüğünü belirtti. Atık ayrıştırma altyapıları sayesinde havalimanı atıklarının %35’ini geri dönüştürdüklerini ifade eden Bilgen, hedeflerinin dünya ortalamasının üzerinde olan bu oranı 2030 yılında %50’ye taşımak olduğunu vurguladı.
Bilgen, sürdürülebilirlik stratejilerinin temel taşlarından birinin insan gücüne yapılan yatırımlar olduğunu belirterek, “Misafirlerimize, topluma ve çalışanlarımıza pozitif değer katma anlayışını benimsiyoruz. Bu kapsamda, misafirlerimiz için erişilebilirlik çalışmaları, yerel halk için sosyal yatırım programları ve İGA Akademi aracılığıyla çalışanlarımızın gelişimine yönelik eğitim ortaklıklarıyla değer yaratmaya devam ediyoruz.” dedi. 2023 yılında toplamda 264 bin 773 saatlik eğitim vererek, her bir çalışan için ortalama 32 saat eğitim sağladıklarını da sözlerine ekledi.
Bilgen, 2023 yılında doğrudan ve dolaylı ekonomik faaliyetlerinin Türkiye’nin milli gelirine katkısının 24,2 milyar dolar olduğunu, bunun da gayrisafi yurt içi hasılanın %2,2’sine denk geldiğini, böylece havalimanının ekonomik etkisinin açık bir göstergesi olduğunu vurguladı.
KAYNAK: AA