İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi 2024: Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Açıklamaları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi 2024’te Konuştu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) tarafından düzenlenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğiyle desteklenen İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi 2024’e (IGEXX) katıldı. Konuşmasında, e-ticaret alanında yaşanan önemli değişim ve dönüşümlere vurgu yapan Bolat, ticaretin dijitalleşme yolculuğunun yalnızca bir teknolojik yenilik değil, aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm süreci olduğunu belirtti.

2019 yılından bu yana küresel e-ticaret hacminin yüzde 75 büyüme kaydettiğini ifade eden Bolat, 2023 yılı itibarıyla bu hacmin 5,8 trilyon dolara ulaştığını belirtti. “Bu yılın sonunda küresel e-ticaretin yüzde 8 büyüme ile 6,3 trilyon dolara erişmesini bekliyoruz” diyen Bolat, Türkiye’deki e-ticaretin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payının 2023’te yüzde 6,8’e yükseldiğini, e-GSYH’nın ise 2019-2023 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranının yüzde 26 olduğunu vurguladı.

Ömer Bolat, Türkiye’nin 2022 yılında yaklaşık 2,17 milyar dolar olan e-ihracatının, 2023’te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aştığını söyledi. “2024’ün ilk 8 ayında e-ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 oranında artarak 4,16 milyar dolara, toplam mal ihracatı içindeki payı da yüzde 2,7’ye yükseldi” dedi. 2024’ün sonuna kadar toplamda 8 milyar dolarlık e-ihracat hedeflediklerini belirten Bolat, “E-ihracatın toplam ihracat içindeki payını 2028 yılına kadar yüzde 10’a çıkarmayı amaçlıyoruz” diye ekledi.

“Türkiye İhracatının Artış Eğilimi Devam Etmekte”

Bolat, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, Türkiye ekonomisinin tüm olumsuzluklara rağmen inovasyon, üretim, yatırım, istihdam ve ihracata odaklı politikalarla gücünü artırmaya devam ettiğini ifade etti. Son açıklanan dış ticaret verilerine değinen Bolat, Türkiye’nin ihracatında artış ve ithalatında düşüş eğiliminin sürdüğünü belirtti. “Kişi başına milli gelirimiz bu yılın sonuna kadar 14 bin doları aşacaktır” dedi.

“Günümüzde Anahtar Kelime; Sürdürülebilirlik”

Bolat, küresel ticaretin yeşil ve dijital dönüşüm etkileriyle köklü bir değişim sürecinden geçtiğini ifade ederek, “Anahtar kelime ‘sürdürülebilirlik’ olmuştur. Markalar, karbon emisyonlarını en aza indirmek ve tedarik zincirindeki kırılganlığı azaltmak için çaba harcamaktadır. Döngüsel ekonomi önem kazanmaktadır” dedi. Uluslararası pazardan aldıkları payı korumak ve artırmak için dijital gündemi yakından takip etmek gerektiğini belirten Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak bu alanda önemli sorumluluklarının bulunduğunu vurguladı.

Bu kapsamda, özellikle KOBİ’ler olmak üzere tüm şirketlerin kurumsal sürdürülebilirlik odaklı dönüşüm sağlaması için farkındalık yaratma, mevcut durum analizi yapma ve iyileştirme için hazırladıkları Responsible Programı’nı kamuoyu ile paylaştıklarını belirtti.

“E-Kolay İhracat Platformu’nu Kuruyoruz”

Ticaret Bakanı Bolat, dijitalleşmenin küresel ticaretteki önemli dönüşümlerden biri olduğunu ve bu dönüşümün özellikle küresel salgın döneminde tüketici alışkanlıklarını değiştirdiğini ifade etti. “Türkiye’de e-ticaretin toplam ticaret içindeki payı 2019’da yüzde 4,8 iken, 2023 sonunda yüzde 21’e yükselmiştir. Bu gelişmeler, salgının ticaret alışkanlıklarını değiştirmesinin önemli bir rolü olduğunu göstermektedir” dedi.

Bolat, bakanlık olarak hem hizmet ihracatına yönelik destek paketleri sunduklarını hem de e-ihracata yönelik önemli destek ve teşvikler sağladıklarını belirtti. “E-ihracat ile firmalarımız uzak ve yabancı pazarlara daha kolay giriş yapabilmekte, yüksek alım gücüne sahip müşterilere ulaşabilmekte ve aracılar olmaksızın kendi markalarını oluşturmaktadırlar” dedi. Firmaların ticaret dönüşümünü yakından takip etmelerinin önemine vurgu yapan Bolat, “E-ihracat stratejisi oluşturmaları zorunluluk haline gelmiştir” diye ekledi.

Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak firmalarımızı bu dönüşüm sürecine hazırlamada liderlik yapmaya hazırız. E-ihracat destekleri kapsamına alınan 181 şirket, 5 perakende e-ticaret sitesi ve 2 pazar yeri ile destek başvurularının başladığı 2023 yılından bu yana önemli adımlar atılmıştır. E-Kolay İhracat Platformu’nu da kuruyoruz. Bu platform ile firmalarımızın e-ihracat ve dijital pazarlama konusunda eksikliklerini gidermeleri için kapsamlı bir bilgi kaynağı sunmayı hedefliyoruz” dedi.

TİM Başkanı Gültepe: E-İhracatta Hızlı Bir Artış Trendi Var

İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi’nin (IGEXX) açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, dijital dönüşümün hızla ilerlediğini vurgulayarak, bu dönüşümün ticarette de önemli etkiler yarattığını belirtti. Gültepe, e-ihracatın 2022’de toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 0,84 olduğunu hatırlatarak, “Bu oran 2023’te 5,4 milyar dolarla yaklaşık yüzde 2’ye yükseldi. 2024’ün ilk yarısında ise 3,4 milyar dolarlık bir e-ihracat gerçekleştirdik ve toplam ihracat içinde e-ihracatın payı yüzde 3,4’e ulaştı” dedi.

Gültepe, “Görüldüğü gibi e-ihracatta hızlı bir artış trendindeyiz ve önümüzdeki 4 yılda, yani 2028’de bu oranı yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Zirvenin bir diğer önemli bölümünü alım heyetlerinin oluşturduğunu belirten Gültepe, “Bugün burada 200’ü aşkın ihracatçı firmayı 22 ülkeden 40’tan fazla firma ile buluşturacağız. Burada yapılacak görüşmelerle yeni işbirliklerinin temellerinin atılacağından hiç şüphem yok” dedi.

Stratejik Ortaklıklar Kurmalıyız

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi’nin Türkiye’nin dijital ticaretteki yerini güçlendirmesi açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti. Çevikoğlu, “Daha düne kadar 3 şirket, toplam global e-ticaret hacminin yüzde 50’den fazlasını gerçekleştirmekteydi. Lokalleşme furyası hızla ilerliyor ve birçok ülkenin yerel pazar yerleri oluşmakta. Bu durumu iyi analiz etmeli ve başka ülkelerdeki pazar yerleri ile stratejik ortaklıklar kurmalıyız” dedi.

Çevikoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı 5 yıllık planda e-ihracatın 5 kat artmasını öngörmesinin kendileri için motivasyon kaynağı olduğunu belirtti. “Gerek ETİD’de gerekse şirketlerimizde, e-ihracat ana başlığımız haline geldi. Türkiye, e-ticarette satılabilecek ürün sayısı bakımından dünyanın en çok ürün çeşidine sahip birkaç ülkesinden biridir” bilgisini paylaştı.

KOBİ’ler Global Pazar Yerleriyle B2B Görüşmeler Yapacak

Zirve, dünya çapında e-ticaret ve e-ihracat sektörünün öncülerini bir araya getirerek, e-ihracatın geleceğine dair önemli paylaşımlar ve stratejik işbirliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin e-ihracat hedefleri doğrultusunda Türk markalarının küresel pazarlarda görünürlüğünün artırılması ve pazar paylarının genişletilmesi amacıyla düzenlenen İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi’ne Walmart, Shopee, Jumia, Tmall, Reliance Group, About You gibi 30’a yakın büyük pazar yeri temsilcisi katılmıştır.

Zirve kapsamında, ihracat ekosisteminin tüm paydaşları ve KOBİ’ler, global pazar yerleri ile B2B görüşmeler yapma imkânı bulacak ve alanında uzman kişilerin ilham verici deneyimlerini dinleme fırsatı elde edecekler. Zirve, yarın sona erecek.

KAYNAK: BLOOMBERG HT