İstanbul Ticaret Odası’ndan Kamu Fiyat Artışlarına Dikkat
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, kamu fiyat artışlarının ana enflasyon trendleriyle uyumlu olması gerektiğini vurguladı. İTO’nun Eylül ayı Meclis toplantısında yapılan yazılı açıklamada, Avdagiç, ülkenin dezenflasyon sürecinde kritik bir aşamaya girdiğini belirtti. Enflasyonda belirgin bir yavaşlama yaşandığını ifade eden Avdagiç, “Yeni süreçte, kamu iradesiyle belirlenen fiyatların, enflasyonun ana seyri üzerinde daha fazla etkili olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda yıllık enflasyonda 8-9 puanlık düşüşler değil, daha mütevazı oranlı gerilemeler göreceğiz” dedi.
Aylık ortalama enflasyonun kısa vadede %1-1,5 arasında tutulması gereken bir döneme girildiğine dikkat çeken Avdagiç, şu ifadeleri kullandı: “Bu nedenle, önümüzdeki dönemin kısa ve orta vadeli hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, özel sektörün yanı sıra kamu iradesiyle belirlenen fiyat artışlarının da ana trendle uyumlu olması büyük önem taşıyor. Beklentimiz, dezenflasyon sürecinde karşılaştığımız zorlukların, enflasyonla mücadelede elde edeceğimiz başarıya katkı sağlamasıdır.”
Kur Politikası ve Enflasyon Arasındaki İlişki
Avdagiç, önceki hafta açıklanan Orta Vadeli Program’daki (OVP) hedeflerin gerçekleşmesinde kur politikasının gerçekçi olmasının kritik bir unsur olduğunu vurguladı. 2025 sonrası kur ile enflasyon arasında bir ilişki öngörülse de, 2024 için belirlenen kurun ihracatçıları ciddi şekilde zorlamaya devam edeceğini ifade etti. “Kur aleyhine açılan makastan kaynaklı sorunların, bu yıl boyunca ve 2025-2027 yıllarında da devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durum, ithalat talebinde artışa neden olabilir ve cari denge üzerinde ek riskler oluşturabilir. Bu noktada dikkatli olmalıyız” dedi.
İTO Başkanı, ihracata dayalı büyüme trendinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için kur ile enflasyon arasındaki zayıflayan korelasyonun yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirtti. “Ekonomide hedeflenen dengelenmede, reel sektörün ve KOBİ’lerin sağlığının korunması da aynı özenle ele alınmalıdır” diye ekledi.
Üretim Yapısının Korunması
Şekib Avdagiç, “Enflasyonla mücadele sürecinde üretim yapısının korunması ve güçlendirilmesi ihmal edilmemelidir. Yüksek enflasyonun arz açığı kaynaklı olduğunu kabul ederek, üretim açığının artmasına müsaade etmemeliyiz. Türkiye ekonomisinin dünya piyasalarıyla entegre olduğunu unutmamalıyız; üretim kaybına tahammülümüz yok” şeklinde konuştu.
Yatırım Harcamalarındaki Daralma
Türkiye ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde %2,5 büyüdüğünü hatırlatan Avdagiç, büyüme verisindeki dikkat çeken noktaların başında tüketimdeki sert daralmanın geldiğini vurguladı. “Sanayide ve yatırım harcamalarındaki daralma, bizim için önemli bir gösterge. Bu yılın ilk çeyreğinde güçlü bir görünüm sergileyen yatırım harcamaları, ikinci çeyrekte makine ve teçhizat yatırımlarındaki %5,6 daralma ile büyümeye yalnızca 0,1 puan katkıda bulundu” dedi.
Avdagiç, yatırımlarda ivme kaybı ve özellikle makine ile teçhizat yatırımlarının dikkatle takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Türkiye, hiçbir koşulda büyüme dinamiklerinden vazgeçmemelidir” ifadelerini kullandı.
Küresel Ekonomideki Fırsatlar
İTO Başkanı, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek itibarıyla 1,2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasını önemli bir gelişme olarak değerlendirdi. İkinci çeyrekte net ihracatın büyümeye 1,3 puanla olumlu katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, iş gücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içindeki payının artmasının gelir dağılımındaki iyileşme açısından önemli olduğunu ifade etti.
Küresel ekonomideki gelişmelerin Türkiye üzerindeki etkilerine de değinen Avdagiç, dünyada enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu ve Batı ekonomilerinde faiz oranlarının aşağı yönlü bir seyir izlediğini aktardı. “Bu gelişmelerin bizim açımızdan olumlu bir yanı var. Hem dünya genelindeki faiz oranlarının düşüşü, hem de Türkiye’nin ana ihracat pazarlarında ekonomik aktivitenin artışı, ‘uygun maliyetli dış kaynak girişinde’ ve ‘ihracatımız üzerinde’ olumlu etkiler yaratabilir. Bu fırsat alanlarını kalıcı olarak değerlendirmeliyiz” dedi.