İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Yeni OVP Değerlendirmeleri

İstanbul Ticaret Odası’ndan OVP’ye İlişkin Değerlendirmeler

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin ekonomik programının uygulama aşamasına geçildiğini belirterek, “Zor kazanımları elde etme zamanı geldi. Kalıcı düşük enflasyona ivedilikle ulaşmak elzem. Zorlu hedeflere, iş dünyasının üretim ve istihdam hedeflerinden ödün vermeden ulaşmak daha da kritik” ifadelerini kullandı. Avdagiç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan 2025-2027 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program (OVP) hakkında sosyal medya hesabında değerlendirmelerde bulundu.

Avdagiç, revize edilen OVP’nin dezenflasyonu temel öncelik olarak belirlediğini ve programın sonuçlarının reel sektörün yapısal gücüne zarar vermemesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin kapsamlı bir ekonomik program yürüttüğü bu dönemde OVP’nin güncellenmesinin proaktif bir yaklaşım olduğunu dile getiren Avdagiç, “Yeni OVP’de hem enflasyon hem de büyüme tarafında revizyonlar yapıldı. Bu sayede, ekonominin gerçekleriyle uyumlu ve yeni gelişmelere anında yanıt verebilen bir yönetim anlayışı ortaya kondu” şeklinde konuştu.

İTO Başkanı, OVP hedeflerine ulaşmanın iki önemli ayağı olduğunu belirterek, bunlardan birinin topyekûn kararlılık, diğerinin ise yatırım ortamının hızlı bir şekilde iyileştirilmesi olduğunu kaydetti. Avdagiç, “Yeni Türkiye ekonomisi hikayesinin temelleri, mutlaka reel sektör tarafından atılacaktır. Bu nedenle, özellikle KOBİ’lerin ayakta kalabilmesi için finansman imkanlarının artırılması ve üretimlerini güçlendirecek şekilde yatırım koşullarının gözden geçirilmesine ihtiyaç var” dedi.

Avdagiç, “Enflasyonla mücadele ederken üretim, ihracat ve istihdam ekosistemini korumayı asla unutmamalıyız. Özel sektörün nefesi güçlü olmalı ki hedeflerimizi gerçekleştirebilelim. OVP hedeflerinin yakalanmasının önemli ayaklarından biri, kur politikasının gerçekçi olmasıdır. 2025 sonrası kur ve enflasyon arasında bir ilişki öngörülse de, 2024 için öngörülen kur, ihracatçıyı ve ihracata yönelik sektörleri zorlayacaktır. Bu durumun ithalatı artırarak cari dengede bir risk yaratmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

İstanbul Sanayi Odası’ndan OVP Değerlendirmesi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Yeni OVP dönemi boyunca ekonomik büyüme, istihdam, finansal istikrar ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmak için çok boyutlu bir yaklaşımın benimsendiğini görüyoruz. Özellikle enflasyonla mücadeleyi iş dünyamızın en büyük hedefi olarak gördüğümüz için yeni OVP’de bu konunun temel felsefe olarak ele alınmasını çok önemli buluyoruz” dedi.

Bahçıvan, “Ancak toplumun bu mücadeleye olan inancının oluşması için gerekli fedakarlıkların yapılması noktasında bir uyum sağlanması kaçınılmaz. OVP yılları için konulan büyüme oranlarını, enflasyon hedeflerine ulaşmada biraz iyimser bulduğumuzu belirtmek isteriz. Çünkü OVP’de 2025-2027 arası enflasyon tahminleri ile büyüme tahminleri arasında bir tutarsızlık söz konusu” diye ekledi.

Sanayinin üretimindeki uzun vadeli katma değer ve nitelik artışının önemine de değinen Bahçıvan, “Reel sektörümüzün, başta finansmana erişim olmak üzere bu sürece adapte olabilmesi için güçlü ve proaktif tedbirler gerekmektedir. İstihdam odaklı hedeflerin yeni OVP’de bulunmasını olumlu buluyoruz. Ancak nitelikli istihdam yaratabilmek için uzun vadeli eğitim politikalarının da OVP’lerde yer alması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Bahçıvan, “Geçtiğimiz yıl açıklanan OVP, hedeflerini önemli ölçüde tutturması açısından toplumsal bir referans olmuştur. Umuyoruz ki bu OVP de kararlılıkla uygulanacak ve geçen yıldan gelen olumlu motivasyonla, kredisini güçlü bir şekilde koruyacak bir OVP dönemi daha yaşayacağız” dedi.