İTO Başkanı Şekib Avdagiç’ten Önemli Açıklamalar
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, McKinsey’in son raporu doğrultusunda, “18 yeni rekabet arenası, global ekonomiyi şekillendirecek. 2040 yılına kadar bu alanların 29 trilyon dolar ile 48 trilyon dolar arasında gelir üreteceği öngörülüyor. Bu 18 endüstride gerçekleştireceğimiz atılımlarla kazananlar arasında yer almak zorundayız. Günlük ekonomik tartışmaların ötesine geçip, geleceğe yönelik hazırlıklar yapmalıyız.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, iş dünyasını ve tüm sektörleri derinden etkileyecek olan küresel değişim dalgalarının kapıda olduğuna dikkat çekti. Bugün geçerli olan birçok endüstrinin, yarının rekabet arenalarında yer almayabileceğini belirten Avdagiç, yüksek büyüme ve dinamik bir yapıya sahip ‘benzersiz’ endüstri kategorilerine daha fazla odaklanmamız gerektiğini vurguladı. Bu durumun kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunun altını çizen Avdagiç, “Sadece sürekli tüketim malları üreten bir ülke değil, aynı zamanda geleceği düşünerek teknolojik yatırım malları da üretebilen bir ülke olmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.
E-ticaret, elektrikli araçlar, bulut (cloud) servisleri ve yarı iletken sektörlerinin hızla büyümeye devam ettiğini ifade eden Avdagiç, “Yapay zeka, dijital reklamlar ve streaming video, dönüşüm sürecindeki önemli teknolojiler arasında yer alıyor. Örneğin, yapay zeka yazılım dünyasından çıkıp kendini daha geniş bir alanda göstermeye başladı. Ayrıca, tamamen yeni gelişen süreçler de mevcut. Bunların başında paylaşımlı otonom araçlar, uzay çalışmaları, siber güvenlik, batarya teknolojileri, video oyunları, robotik sistemler, biyoteknoloji, modüler inşaat, nükleer fisyon, hava hareketliliği ve obezite ilaçları geliyor.” dedi. McKinsey Global Institute’ün (MGI) son raporuna atıfta bulunarak, bu 18 yeni rekabet arenasının global ekonomiyi dönüştüreceğini belirtti. 2040 yılına kadar bu alanlarda 29 trilyon dolar ile 48 trilyon dolar arasında gelir elde edilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Avdagiç, “Bu 18 sektörde McKinsey’e göre 2040 yılına kadar 2-6 trilyon dolarlık bir kar potansiyeli mevcut. Bu teknolojilerin milli gelirdeki payı ise şu anki yüzde 4 seviyesinden, yüzde 10-16 aralığına yükselebilir. Dolayısıyla bu kategoriler, bizim için en önemli hedefler arasında yer almalıdır.” şeklinde konuştu.
“Ekonomik Karı Teknoloji ile Artırmalıyız”
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, önümüzdeki 10 yılın Türkiye’nin yüksek teknoloji ile kalkınacağı bir dönem olabilmesi için çalışmalara hemen başlamamız gerektiğine vurgu yaptı.
Türkiye Yüzyılı’nda endüstrilerimizi dönüştürmenin artık bir tercih değil, zorunluluk olduğuna dikkat çeken Avdagiç, şunları kaydetti:
- “Ekonomik karını teknoloji ile artıran, uluslararası düzeyde rekabet edebilen ve Ar-Ge yatırımlarına daha fazla ihtiyaç duyan teknolojilere yoğunlaşmalıyız.”
- “Unutmayalım ki, 2005 yılında dünyanın en büyük 20 şirketi arasında yer alanlardan Eylül 2024 itibariyle sadece 4’ü ilk 20’de kalmayı başardı.”
- “Sonraki 20 yılda listeden çıkacak olanların yerini, Türk firmalarının alması için şimdiden çalışmalıyız. 2005’te iPhone yoktu, bulut depolamadan bahseden kimse yoktu; elektrikli otomobiller ise bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görülüyordu. Bugün bunlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası ve bu firmalar dünyanın en büyük şirketleri haline geldi.”
- “Gelecekte Fortune 500 listesinde düzenli yer alan firma sayımız kadar başarılı olmayı hedefliyoruz. Türkiye Yüzyılı’na ancak Time100 AI listesine adımızı yazarak girebiliriz.”
TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin yılın ilk 9 ayındaki yüksek teknolojili ürün ihracatı 6,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Toplam imalat sanayi ihracatı içindeki payı ise yüzde 3,4 seviyesindedir. Avdagiç, “İhracatımızda teknoloji yoğunluğunu artırmak için büyük bir küresel dönüşüm fırsatı önümüzde. İş dünyamız ve tüm sektörlerimizi derinden etkileyecek olan bu değişim dalgalarını kaçırmamalıyız.” şeklinde çağrıda bulundu.