Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko ile Röportaj
Türkiye-Japonya ilişkilerinin önemli bir dönüm noktasını simgeleyen Ertuğrul Fırkateyni’nin batışının 134. yıl dönümünde, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Anadolu Ajansı muhabirine özel açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Katsumata, iki ülke arasındaki derin dostluğun tarihsel köklerinin, 16 Eylül 1890’da Kuşimoto açıklarında meydana gelen bu trajik olayla şekillendiğini vurguladı.
Katsumata, Türkiye ile Japonya’nın geleneksel olarak güvene dayalı bir dostluk ilişkisine sahip olduğunu belirterek, 2024 yılının ise diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yıl dönümü olacağını hatırlattı. Son dönemde ekonomik kalkınma, depreme karşı önlemler ve afet yardımı gibi alanlarda işbirliğini artırmayı hedeflediklerini ifade eden Katsumata, “Bu alanlarda daha fazla işbirliği yapmayı planlıyoruz ve bunun, yeni alanları da güçlendireceğini umuyorum.” dedi.
Japonya’dan Türkiye’ye Afrika İşbirliği Teklifi
Katsumata, Japonya ve Türkiye’nin üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatlarını değerlendirdiğini de dile getirdi. Türk ve Japon şirketlerin Ukrayna’nın altyapı inşasında işbirliği yaptığını belirten Katsumata, “Afrika ülkeleri gibi üçüncü ülkelerde de Japon ve Türk şirketlerinin işbirliği yapmasını ve sinerji oluşturmasını isterim.” ifadesini kullandı. Ayrıca, Japon şirketlerinin güçlü yönlerine dikkat çekerek, “Japon ve Türk şirketleri, risklerden korkmadan, cesurca zorlukların üstesinden geleceklerini söylüyor. Japon şirketlerinin harika olumlu özellikleri var, çok sağlam planları var, aynı zamanda yüksek teknoloji ve bilgi birikimine de sahipler.” şeklinde konuştu.
İki ülke firmalarının işbirliği yapmasıyla “yeni katma değer elde edilebileceğine” inandığını belirten Katsumata, “Bu durum sadece ‘kazan’ değil; kesinlikle ‘kazan, kazan, kazan’dır.” dedi.
Daha Fazla Üst Düzey Ziyaret Çağrısı
Son yıllarda hem Japonya’dan Türkiye’ye hem de Türkiye’den Japonya’ya hükümet, akademi ve iş dünyası ziyaretlerinin iki ülke ilişkilerine güç kazandırdığını kaydeden Katsumata, Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko’nun ocak ayındaki Ankara ziyaretini de hatırlattı. Bakan Kamikava’nın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmelerde, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail’in Gazze’ye saldırıları konularında işbirliği fırsatlarını ele aldığını anımsatan Katsumata, “İkili diplomatik ilişkilerin başlangıcının 100. yıl dönümü dolayısıyla ülkemize, Türkiye’den daha fazla sayıda üst düzey ziyaret bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Derin Dostluğa “Kizuna” Denir
Son 20 yıl içerisinde düzenlenen “Türkiye’de Japonya Yılı” ve “Japonya’da Türkiye Yılı” gibi etkinliklerin iki ülke kültürel ilişkilerini derinleştirdiğine dikkat çeken Katsumata, “Ülkeler arasındaki ilişkilerin temelinde, hem halkları hem de kültürleri daha derinlemesine tanımanın çok önemli olduğuna inanıyorum.” dedi. Çeşitli alanlarda “tek tek işbirliği” yapmaya devam edeceklerini belirten Katsumata, “Bu, iki ülke arasındaki bağdır. Bunun bir ilişkiden çok bir bağ olduğunu söyleyebilirim. Daha derin anlamda dostluğa Japonca’da ‘kizuna’ denir ve ben bu dostluğu derinleştirmek istiyorum.” ifadesini kullandı.
Katsumata, “Atalarımızın Osmanlı İmparatorluğu ve Meiji dönemlerinden bu yana geliştirdiği bu dostluğu ve iyi niyeti, gelecek nesillere sağlam bir şekilde miras bırakmak ve aktarmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Türk-Japon Diplomasi Tarihinde Ertuğrul Fırkateyni
İslam dünyasından Japonya’ya organize şekilde giden ilk diplomatik heyeti taşıyan Ertuğrul Fırkateyni, toplam 609 kişilik mürettebatıyla Temmuz 1889’da İstanbul’dan ayrıldı. Fırkateyn, sırayla Süveyş, Aden, Bombay, Kolombo, Singapur, Hong Kong, Fukuşu, Nagazaki ve Kobe duraklarına uğrayarak 11 ay sonra Yokohama’ya ulaştı. Japonya İmparatoru Meiji tarafından kabul edilen Heyet Başkanı Osman Paşa, 2. Abdülhamid’in gönderdiği mektup ve madalyayı Meiji’ye takdim etti. Ziyaret kapsamında birçok temasta bulunan Osmanlı heyeti, Yokohama’dan 15 Eylül 1890’da ayrıldı. Ancak Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül akşamı Kuşimoto yakınlarında kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulurken, 550 Osmanlı levendi hayatını kaybetti. Bu trajik olay, iki ülke diplomasisinde bir başlangıç olarak kabul edilirken, batan fırkateyn ve leventlerin manevi mirası ise 134 yıldır iki ülke halkının gönlünde yaşatılmaktadır.
Karşılıklı Ziyaretler ve Dostluk
TCG Kınalıada korveti, Türkiye ile Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yılı ve Ertuğrul Fırkateyni’nin seyrinin 134. yılı dolayısıyla Japonya’ya ziyaret gerçekleştirmiştir. 134 yıl sonra Ertuğrul’un rotasını izleyen askeri gemi, 8-11 Haziran tarihleri arasında Kuşimoto, 12-16 Haziran’da başkent Tokyo ve 18-21 Haziran’da Hiroşima’yı ziyaret etmiştir. Ayrıca, Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’ne ait “Kashima” ve “Shimakaze” eğitim gemileri, Türkiye-Japonya dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla ağustosta İstanbul Sarayburnu Limanı’na demir atmıştır.
KAYNAK: AA