Kahramanmaraş’ta Temiz Enerji Yatırımları ve Etkileri
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mustafa Buluntu, sanayinin en büyük girdi maliyetlerinden birinin enerji olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, Kahramanmaraş’taki girişimcilerin temiz enerji konusunda önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini belirtti. 2023 yılı verilerine göre, 70 fabrikanın faaliyet gösterdiği Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içerisinde toplamda 471 milyon kilovatsaat elektrik tüketimi gerçekleşti. Buluntu, bu yıl tüketimin biraz artacağını ifade etti.
Alternatif enerji kaynaklarının kullanımına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Buluntu, OSB’deki 40 fabrikaya güneş panellerinin kurulduğunu ve bu panellerin toplamda 82,1 megavat enerji kapasitesine sahip olduğunu aktardı. Güneş Enerji Santrali (GES) kuran fabrikaların, enerji ihtiyaçlarının yüzde 30’undan fazlasını güneşten sağladığını vurguladı. Bu panellerin, OSB genelindeki yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ine denk geldiğini ve ilerleyen süreçte bu oranın daha da artırılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Buluntu, “OSB, 202 bin adet güneş paneli ve 82,1 megavat kurulu güce sahip. Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’nde 70 sanayi tesisi bulunmakta ve toplamda 98 sanayi parseli mevcuttur. Bu fabrikalarda yaklaşık 12 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Kahramanmaraş, 2022 yılında 1,4 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştirmişti ve bu yıl sonunda da inşallah 1,1 milyar dolar seviyelerine ulaşmayı planlıyoruz. Eski gücümüze doğru yavaş yavaş ilerlemeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
GES Yatırımları İhracat Performansını Artırıyor
Çelik mutfak eşya sektörünün, tekstil sektöründen sonra Kahramanmaraş’ın en önemli lokomotif sektörlerinden biri olduğunu dile getiren Buluntu, GES yatırımlarının pazar ve rekabet gücünü artırdığını kaydetti. Buluntu, iş dünyası olarak güçlerini güneşten almaya devam edeceklerini belirterek, “Artık yeşil enerji ve karbon ayak izi, dünya genelinde büyük bir önem arz etmekte. Günü geldiğinde buna hazır olmamız gerekiyor. Kahramanmaraş sanayicileri olarak GES sahasıyla ilgili çalışmalarımız mevcut. OSB’miz, çelik mutfak eşyaları alanında birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Özellikle İtalya ve Mısır gibi ülkelerle önemli ticaret hacmine sahibiz. Mısır, Afrika’nın açılan kapısı konumunda ve Mısır’a gerçekleştirdiğimiz ihracat oldukça ciddi boyutlarda. Temiz enerji kullanımı, ihracattaki rekabet gücümüze de katkı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.
Çatılardaki Güneş Panellerinin Faydaları
OSB’de çelik tencere üretimi yapan bir fabrikanın müdürü Sefa Topaktaş, fabrikalarının çatısına kurdukları GES’lerin sağladığı avantajları dile getirerek, bu sayede elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 80’inin güneşten karşılandığını belirtti. Önemli bir tasarruf sağladıklarını ifade eden Topaktaş, “Şu anki durumdan oldukça memnunuz. Güneş enerjisiyle ürettiğimiz ürünler, Mısır başta olmak üzere farklı ülkelere ihraç ediliyor.” şeklinde konuştu.
KAYNAK: AA