Kalkınma Yolu Projesi’nde Son Durum ve Gelecek Planları

Kalkınma Yolu Projesi’nde Son Durum

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yeni İpek Yolu olarak adlandırılan Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili güncel gelişmeleri aktardı. Uraloğlu, Irak’ın FAV Limanı’ndan başlayarak Türkiye’ye Ovaköy üzerinden giriş yapacak olan projenin toplam maliyetinin 20 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini belirtti.

“Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Türkiye olarak ortak bir fon kurmayı planlıyoruz. Bu fonun merkezi Türkiye’de olacak ve uluslararası kuruluşlardan finansman sağlanacak,” diyen Bakan Uraloğlu, projenin kısım kısım hayata geçirileceğini, ilk etapta yatırım miktarının 9-10 milyar dolar arasında olacağını vurguladı. Uraloğlu, “Projenin ilerleyişi Irak’taki bölünmüşlükten dolayı hızlı değil. Ancak biz bu projeyi bırakmıyoruz. 31 Ekim’de Bağdat’ta, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Türkiye olarak bir zirve gerçekleştireceğiz. Arkadaşlarımız orada ön hazırlıkları tamamladılar. Projeler sona yaklaşmakta. Kuzey Irak Kürt Yönetimi sınır kapısının kendi bölgesinde olmasını talep ediyor, Irak Merkezi Hükümeti ise Ovaköy’den geçmesini istiyor,” şeklinde açıklama yaptı.

Libya ve İran da Projeye Dahil Olmak İstiyor

Libya ve İran da Projeye Dahil Olmak İstiyor

Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre, Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi’ne Libya ve İran’ın da katılmak istediğini ifade ederek, “Bu projenin Rusya’nın da ilgisini çektiğini söyleyebilirim. Çin’in de sürece dahil olma konusunda bize ulaşan bir bilgi yok. Ancak ileride yapım veya finansman noktasında katılım gösterebilirler,” dedi. Geçtiğimiz yıl Hindistan’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nde Hindistan’ı Orta Doğu ve Avrupa’ya bağlayacak demir yolu ve denizcilik projesi olan ‘Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’ ile ilgili bir mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatan Uraloğlu, “Bu koridor açıklandı ama altyapısı hazırlanmış ve somut hale getirilmiş bir proje değil,” mesajını verdi.

Kalkınma Yolu Projesi ile Irak’ta inşa edilen FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa’nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlanacağını belirten Uraloğlu, “Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde kısaltacağız. FAV Limanı’ndan hareket edecek bir geminin Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşma süresi ile Kalkınma Yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya varması arasında 15 gün kazanım elde edeceğiz,” dedi.

Kongo’dan Gelen Teklifler

Kongo'dan Gelen Teklifler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tataristan’daki BRICS Zirvesi’nde Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso ile gerçekleştirdiği görüşmeyi hatırlatan Bakan Uraloğlu, “Kongo Cumhuriyeti, ülkelerindeki havalimanlarını Türklerin işletmesini talep etti. Bu konuyu değerlendireceğiz,” sözlerine ekledi. Ayrıca, İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) Dünya Yol Kongresi’nde Zimbabve Altyapı Bakanı’nın Yatırım-İşlet-Devret (YİD) projelerinde Türkiye’nin destek olmasını istediğini de sözlerine ekledi.