Karadeniz ve Ege’de Hamsi Avcılığı İçin İzin Verildi

Karadeniz ve Ege’de Hamsi Avcılığına İzin Verildi

AA muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, 1 Eylül 2024 ile 14 Nisan 2025 tarihleri arasında Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerinde toplam 400 bin ton hamsi avlanmasına izin verilecektir. Bu kota kapsamında, hamsi avcılığı yalnızca ülke karasularında bulunan ve aktif olarak avcılık faaliyeti yürüten balıkçı gemileri tarafından gerçekleştirilebilecek.

Balıkçı gemileri, “Gırgır Ağlarıyla Hamsi Avcılığı İzin Belgesi”, “Ortasu Trolüyle Hamsi Avcılığı İzin Belgesi” ve “Alamana Ağlarıyla Hamsi Avcılığı İzin Belgesi” almak için, gemi sahibi veya yetkilisi olarak, ruhsat tezkeresinin verildiği veya geminin bulunduğu yerin Tarım ve Orman Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdır. Bu başvuruların, 6 Eylül 2024 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir.

İzin Belgesi Alma Koşulları

  • Belirlenen kurallar çerçevesinde, 12 metre ve üzeri balıkçı gemilerine ruhsat tezkerelerinde belirtilen birincil av aracı ile uyumlu avcılık izin belgeleri düzenlenecektir.
  • İzin belgesi talep eden balıkçı gemisinin, düzenleme tarihinde Türkiye karasularında bulunması şarttır.
  • Başka ülkelerin karasularında veya uluslararası sularda faaliyet gösteren gemilere izin belgesi verilmeyecektir.
  • Bakanlık izni ile başka ülkelere giden gemilere, av sezonu içinde ülke karasularına geri döndüklerinde yeni kota tahsisi yapılmayacaktır.

Kota Dağıtımı ve Gemi Özellikleri

Hamsi avcılığı izin belgesi alan balıkçı gemilerine tahsis edilen kota, gemilerin tam boy uzunlukları ve belirlenen boy gruplarına göre belirlenen katsayılar dikkate alınarak dağıtılacaktır. Her bir gemi için düşen kota, toplam başvuru yapan tekne sayısı ve bu gemilerin uzunluklarına göre hesaplanacaktır. Bir metre gemi boyuna düşen kota miktarı belirlendikten sonra, başvuran gemilerin kotaları netleşmiş olacaktır.

Hamsi avcılığı faaliyetinde bulunan gemilerin, avladıkları hamsileri karaya çıkmadan önce e-Seyir Defteri’ne bildirmeleri gerekecektir. Bu düzenlemeler, sürdürülebilir avcılığın teşvik edilmesi amacıyla yapılmaktadır.

KAYNAK: AA