Maliye Bakanlığı’ndan Önemli Açıklama
Maliye Bakanlığı, PwC’nin Çin’deki birimi PwC Zhong Tian’a, 441 milyon yuan (yaklaşık 62,2 milyon dolar) tutarında para cezası verildiğini ve 6 ay süreyle faaliyetlerinden men edildiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, şirketin 2018-2020 yılları arasında gerçekleştirdiği denetimlerde, Evergrande’nin mali kayıtlarındaki sahtecilikleri ve şirketin gerçek mali durumunu tespit etme konusunda başarısız olduğu vurgulandı. Bu sebeple, yanıltıcı bir denetim görüşü sunulmuş olduğu belirtildi.
Şirkete, denetim hizmetlerinden 2018 yılında elde ettiği gelirin 5 katı, 2019 ve 2020 yıllarında ise elde ettiği gelirin 10 katı kadar para cezası verildi. Bu durum, Çin’de bir mali müşavirlik ve bağımsız denetim şirketine uygulanan en sert yaptırım olma özelliği taşıyor.
Şirketin Geleceği Tehdit Altında
Öte yandan, PwC Zhong Tian’ın Çin’deki faaliyetleri 6 ay boyunca durdurulurken, Evergrande’nin denetimlerini üstlenen Guancou şehrindeki ofisinin iş lisansı iptal edildi. Merkezi Şanghay’da bulunan PwC Zhong Tian, 2023 yılının Ocak ayında meydana gelen ihtilaflar nedeniyle sözleşmesini sonlandırmadan önce, 10 yıldan daha uzun bir süre boyunca batık emlak devi Evergrande’nin hesap denetimlerini yürütmüştü.
Evergrande’nin Borç Krizi
ALDATICI BİLANÇOLAR VE USULSÜZ BORÇ TAHVİLLERİ
Çin’in en büyük inşaat ve emlak şirketlerinden biri olan Evergrande, Covid-19 pandemisi döneminde gayrimenkul sektöründeki düşüşün etkisiyle derin bir borç krizine girmiştir. Toplam borç yükümlülüğü 300 milyar doları aşan şirket, vadesi geldiği halde ödemelerde bulunamaması nedeniyle temerrüde düşmüştür. Alacaklıların Hong Kong’da açtığı davada, mahkeme, şirketin varlıklarının tasfiyesine karar vermiştir.
Yönetim Kurulu Başkanı Hakkında Soruşturma
Borç sorunlarının yanı sıra, şirket hakkında düzenleyici kurumlar ve adli makamlar tarafından kapsamlı bir soruşturma başlatılmıştır. Evergrande’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hui Ka Yan, adli gözetim altına alınmıştır. Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC), Evergrande’nin ana iştiraki Hengda Gayrımenkul Grubu’nun mali bilançolarında gelir ve karlılığını olduğundan fazla raporlayarak usulsüz borç tahvilleri ihraç ettiğini tespit etmiştir.
Bu gelişmeler ışığında, Evergrande’nin mali durumu ve geleceği belirsizliğini korumaktadır.