Melisa Altınışık’ın Karaciğer Nakli Hikayesi
Almanya’da dünyaya gelen ve o ülkede yaşayan Mannheim Hochschule Sosyal Pedagoji Bölümü son sınıf öğrencisi Melisa Altınışık, yaklaşık bir yıl önce enfeksiyon nedeniyle sık sık hastaneye gitmek zorunda kaldı. Bu süreçte yapılan tetkikler sonucunda, Aralık 2023’te kendisine Caroli Sendromu teşhisi konuldu.
Melisa’nın durumu ciddi bir hal almıştı; doktorlar ona karaciğer nakli olması gerektiğini bildirdi. Kadavra bekleme sırasına alındıktan sonra İzmir’e geldi. Ailesi ve akrabaları onun için donör bulma çabası içerisine girdi. Bu süreçte Tokat’ta yaşayan kuzeni Oğuzhan Yazıcı, Melisa için canlı donör olmayı kabul etti.
Geçtiğimiz hafta, İzmir’deki Acıbadem Kent Hastanesi’nde, Prof. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki bir ekip, Oğuzhan Yazıcı’dan alınan doku ile Melisa’ya başarılı bir nakil gerçekleştirdi. Ekipte Doç. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Kamil Kılıç, Opr. Dr. Rasim Farajov, Doç. Dr. Mert Akan, Uzm. Dr. Alihan Pirim ve Uzm. Dr. Özgür Bolat da yer aldı. Melisa, bu nakil sayesinde sağlığına kavuştu.
Melisa Altınışık, yaşadığı zorlu süreci anlatarak, “Almanya’da kadavra listesine girdim. Fakat maalesef bu süreç uzun sürdü. Canlı donör bulmakta zorlandık. Ailem her zaman yanımda oldu ve tüm yakınlarım bana destek olmak için aday oldu. İzmir’de, dayımın oğlundan nakil oldum.” şeklinde konuştu.
Oğuzhan Yazıcı’nın Fedakarlığı
Yazıcı’ya teşekkür eden Melisa, “Artık benim için ikinci bir abim oldu. Oğuzhan, benim için büyük bir fedakarlık yaptı. Ona ne kadar teşekkür etsem az. Bu kadar istekli olması beni gerçekten çok duygulandırdı. Her tatilde görüşürdük. Türkiye’ye geldiğimde onunla da sıkça bir araya gelirdik. Daha önce dayı oğlumdu ama şimdi benim abim oldu, biz artık ciğer kardeşiyiz. Almanya’da bir kulüpte lisanslı futbol oynuyordum ve üniversitede son sınıftaydım. Hastalık nedeniyle bazı sınavlarım kaldı. Okula devam etmeyi düşünüyorum.”
Oğuzhan Yazıcı’nın Duyguları
Tokat Turhal’da tekstil işçisi olarak çalışan Oğuzhan Yazıcı, kuzeni Melisa Altınışık’ın tedavisi için iki ay önce işini bıraktı. Yazıcı, “Herkesin yapması gereken bir şeyi yaptım. Başlarda içimde korku vardı; canımın acımasından endişelendim. Ancak bu korkuların hayat kurtarmaya engel olmasına izin vermemeliyiz. Çünkü hayat kurtarmak, herkese sunulan bir fırsat değil. İşimi bırakıp buraya geldim. Uzun süre işe dönemem. Sanırım 5-6 ay çalışamam. Ama bu süre 6 ay değil, 6 yıl bile olsa yine de değer,” dedi.
Prof. Dr. Murat Kılıç’tan Açıklamalar
Acıbadem Kent Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Kılıç, Caroli Sendromu hakkında bilgiler vererek, “Caroli Sendromu, karaciğer içindeki safra yollarının genişlediği ve baloncuk benzeri bir yapıya dönüştüğü nadir bir hastalıktır. Melisa’nın karaciğeri sünger gibi bir yapıya sahipti. Karaciğerin yapısının bozulması, taş ve çamur oluşumuna neden olup enfeksiyon riskini artırıyordu. Safra yollarındaki iltihaplanmalar, farenjit gibi ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor ve bu durum kan zehirlenmesine kadar gidebiliyor. Melisa, son bir yılını hastanelerde geçirdi ve 6-7 kez safra yollarına müdahale edildi. İki kez ölüm tehlikesi atlattı. Bu sebeple karaciğer nakli acil hale geldi. Kuzeni Oğuzhan verici olunca, hızlıca hazırlıklara başladık ve nakil başarılı geçti. Şu anda vücut organı kabul etmiş gözüküyor. Önümüzdeki günlerde taburcu etmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Organ Nakli ve Dünya Üzerindeki Durumu
Prof. Dr. Kılıç, Caroli Sendromu’nun sık görülmeyen bir hastalık olduğunu belirterek, “Bu hastalık nadir görülüyor. Ancak, gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 2000 nakilde bu hastalıktan sadece 10 vaka ile karşılaştık. Melisa, Almanya’dan güvenerek geldi ve orada bekleme listesine alınmıştı. Organ sıkıntısı dünya genelinde bir sorun. Almanya’da da uzun süre bekleyeceğini söylemişlerdi. Organ nakillerinde en ileri ülkelerden biriyiz. Özellikle canlı vericilerin olması büyük bir avantaj,” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: DHA