MESİAD 30. Yıl Ödül Töreni

Merter Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD), 30. yılına özel olarak bu yıl ilk kez gerçekleştirdiği “MESİAD 30. Yıl Merter’e Değer Katanlar Ödül Töreni”, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla düzenlendi. Törende bir konuşma yapan Bakan Bolat, göreve geldiği 16 ay boyunca sahada bulunmanın, ekonominin, sanayinin ve ticaretin tüm paydaşlarıyla istişare içinde kalmanın önemine vurgu yaptı. Merter, Güngören, Osmanbey ve Laleli’deki tekstil piyasasının gelişimine tanıklık ettiğini belirten Bolat, son bir yıl içinde konfeksiyon sektöründe küresel pazar daralmasının etkileri nedeniyle zorlu bir dönem yaşandığını ifade etti.

Bakan Bolat, “Bu sancılı dönemde de sektöre hükümet olarak yaptıklarımızı anlatabilmek ve sizleri dinlemek amacıyla iletişimimizi sıkı bir şekilde sürdürdük. Fuarlarınıza katıldık, açılışlarını yaptık.” dedi. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün sanayinin temel taşlarından biri olduğunu belirten Bolat, sektördeki köklü geçmişe değinerek, Türkiye’nin pamuk üreticisi bir ülke olarak tekstil tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. İstanbul’un modanın ve tüketimin merkezi olduğunu hatırlatan Bolat, Anadolu’da üretilen ürünlerin Sultanhamam’da satışa sunulduğunu belirtti.

1980 sonrası İstanbul’da yerleşik sanayilerin dışarı çıkma teşvikleriyle birlikte, Çorum, Çerkezköy, Gebze, Kocaeli, Sakarya ve Bilecik gibi bölgelere yayılma yaşandığını ifade eden Bolat, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Adana ve Gaziantep gibi şehirlerin hızlı büyüdüğünü aktardı. “Türkiye’nin tekstildeki büyük atağı, ihracata dayalı büyüme modeliyle 1983’ten sonra rahmetli Özal döneminde başlamıştı. Bu şehirlerimiz bu süreci iyi değerlendirdi.” dedi.

İstanbul’un konfeksiyon merkezi haline geldiğini belirten Bolat, şunları kaydetti:

“Bu süreçte Laleli, Osmanbey ve Merter, büyük moda ve tekstil merkezleri haline geldi. Sultangazi ve İkitelli gibi üretim merkezleri de önemli bir rol oynamaktadır. 1 milyon 75 bin kişinin istihdam edildiği bu sektörde, 80 milyar dolarlık bir üretim ve katma değer söz konusu. Bunun 50 milyar doları tekstil, 30 milyar doları konfeksiyondan oluşmaktadır. Deri, ayakkabı, ev tekstili ve aksesuar gibi alt sektörler de tekstil giyim sanayinin bir parçasıdır. Hepsi ile birlikte 37-38 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirilmektedir.”

“875 Milyar Dolarlık Dünya Tekstil ve Hazır Giyim Ticaretinde Daha Alacağımız Çok Mesafe Var”

Ticaret Bakanı Bolat, tekstil sektörünün 1980’li yıllarda sanayinin lokomotifi olduğunu ve ihracatın büyük bir kısmını oluşturduğunu belirtti. Bugün tekstil ve konfeksiyon sektörünün ihracat payının 33 milyar dolar ile yüzde 13 olduğunu dile getiren Bolat, “875 milyar dolarlık dünya tekstil ve hazır giyim ticaretinde bizim daha alacağımız çok mesafe var. Almanya, Fransa ve İtalya’nın elinden bu sektörde büyük bir pay aldık.” dedi.

Bakan Bolat, zaman zaman büyük ataklar ve daralmalar yaşandığını belirterek, “Geçmişte ekonomik krizler oldu ama her zaman istikamet yukarı doğru ilerledi. Son bir yılda küresel talepteki daralma ve enflasyonla mücadele politikaları, iç talepte de yavaşlamaya neden oldu.” şeklinde konuştu. Batı ile Rusya arasında yeni bir dünya savaşı yaşandığını söyleyen Bolat, Rus pazarının Türkiye için önemli olduğunu ve geçmişte yaşanan bavul turizmi deneyimlerini hatırlattı.

“Büyümenin Lokomotifi Net İhracat Katkısı Oldu”

Bakan Bolat, 2000-2020 yılları arasında dünya ortalamasının yüzde 3,8 büyüdüğünü ve 2023-2024 döneminde daha düşük büyüme beklediklerini belirtti. Türkiye’nin geçen yılı yüzde 5,1 büyümeyle kapattığını kaydeden Bolat, bu yıl ilk altı ayda büyüme oranının yüzde 3,8 olduğunu ifade etti. “Bu büyümenin lokomotifi net ihracat katkısı oldu. Yüzde 3,8 reel büyümenin 1,4 puanı net ihracattan geldi.” dedi.

Bakan Bolat, 2024’ün zor bir yıl olacağını, küresel talebin durgun olduğunu ve ticaret kanallarındaki gerilimlerin etkili olduğunu söyledi. Buna rağmen ihracatçıların kahramanca çaba sarf ettiğini belirten Bolat, “İhracat yapmak, üretim yapmak, istihdam ve yatırımların artması demektir.” dedi. Geçen yıl 88 milyar dolarlık dış ticaret açığının bu yıl 60 milyar dolara gerilediğini belirtti.

“Bakanlık ve Hükümet Olarak Yeşil Ekonomiye Uyum Konusunda Çok Önemli Bir Program Uyguluyoruz”

Bakan Bolat, 2023’te dünyada 573 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı olduğunu, bunun yanında tekstil ihracatının yaklaşık 286 milyar dolar olduğunu belirtti. Yeşil ekonomiye uyum çabalarının sektörde etkili olduğunu ifade eden Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak yeşil ekonomiye uyum konusunda önemli bir program uyguluyoruz. Sektör firmalarına 10 milyon lira hibe desteği sağlıyoruz.” diye ekledi.

Türkiye’nin tekstilde en büyük dış ticaret ortağının Almanya olduğunu kaydeden Bolat, Almanya’nın ithalatındaki düşüşün 2022’ye kıyasla kümülatif yüzde 25 düştüğünü aktardı. “Tekstil sektörü, insanoğlunun gıda, giyim ve barınma ihtiyacının sürekli olmasından dolayı her zaman varlığını sürdürecektir.” diyerek konkordato konusunun yakından takip edildiğini belirtti.

Ayrıca, Eximbank ve ticari bankalarda ihracat reeskont kredisinin günlük limitinin artırılacağını söyleyen Bolat, bu süreçte tekstil, giyim, deri ve ayakkabı gibi sektörlere öncelik verileceğini belirtti. “Dünya çapında fuar olma yolunda ilerleyen İFCO ve Texhibition fuarlarını prestijli fuar ilan etme çalışmalarımız yakında sonuçlanacak.” dedi.

MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürbüz Oruç: “Nitelikli, Kaliteli, Marka Değeri Olan Ürünler Üreteceğiz”

Merter’i modanın merkezi haline getirmek için çalıştıklarını belirten MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürbüz Oruç, “Ticaretimizin durağan bir döneme girdiğini görüyoruz. Ancak biz Merter olarak çok şey başardık ve başarmaya devam edeceğiz.” dedi. Oruç, nitelikli ve kaliteli ürünler üreteceklerini dile getirdi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, başarının sadece finansal sonuçlardan ibaret olmadığını belirterek, “Topluma katkı sağlayan, çevresel ve sosyal sorumluluklarını gözeten firmalar gelecekte de başarı kavramını yeniden şekillendirecektir.” dedi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de sektörün birbirini tamamladığını ve markalaşmanın önemini vurguladı.

Törende, “En Bilinir Marka”, “En İyi Çıkış Yapan Erkek Firması”, “En İyi Çıkış Yapan Kadın Firması”, “En Çok İhracat Yapan Marka”, “En İyi Çıkış Yapan Genç İhracatçı”, “En İyi Yatırımcı”, “En İyi Lojistik Şirketi” ve “En Hızlı Büyüyen Kumaş Üreticisi” kategorilerinde ödüller verildi. MESİAD’ın 30. yılına özel düzenlediği ödül törenine İstanbul Vali Yardımcısı Cengiz Karabulut, Güngören Kaymakamı Abdullah Küçük ve Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir de katıldı.

Spor

Derbi Sonrası Ümraniye’de Kutlama Yemeği

Derbi sonrası Ümraniye’de yapılan kutlama yemeği, futbol tutkunlarını bir araya getiriyor. Takımın başarısını kutlamak ve dostluk bağlarını güçlendirmek için düzenlenen bu özel etkinlikte, keyifli anlar ve lezzetli yemekler sizleri bekliyor! […]