Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi TEKNOPARK’ta Jeotermal Proje Geliştirildi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi TEKNOPARK’ta hayata geçirilen yeni proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Şener, Niğde’nin Anadolu’nun jeotermal potansiyeli yüksek illerinden biri olduğunu vurguladı. Özellikle Narlıgöl’ün Türkiye’nin en sıcak bölgelerinden biri olduğuna dikkat çeken Şener, kurulan tesisle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Dünyada gıda krizinin gündemde olduğu bir dönemde, yerli ve milli kaynakların etkin bir şekilde kullanılması, suyun en az düzeyde tüketilmesi ve karbon ayak izinin azaltılması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası birçok anlaşmaya imza atmıştır. Biz de bu çerçevede, jeotermal kaynaklardan yararlanmak üzere adımlar attık. Niğde Valiliği İl Özel İdaresi tarafından ruhsatlandırılan jeotermal alanlardan birini kiralayarak, 40 dönüm alanda örtü altı seracılık faaliyetlerine başladık. Jeotermal ısıtmalı seralarda topraksız tarım yöntemi ile domates yetiştireceğiz.”
Topraksız Tarım ile İstihdam Yaratılacak
Hayata geçirilen projenin, üniversite ile sanayi arasındaki işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Şener, şu bilgileri aktardı:
- “Şirketimiz, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi TEKNOPARK bünyesinde bir firma olarak faaliyet göstermektedir.”
- “Niğde İl Özel İdaresi, Niğde Milli Eğitim ve Niğde Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle, yöredeki kadınlara topraksız tarım konusunda eğitimler verildi.”
- “Dikimlerin yapılmasının ardından, 60 kadın ve 40 erkek serada istihdam edilecektir.”
- “Son derece modern bir sistem olan bu projede, otomasyon sistemleri ve yazılım programları Niğde TEKNOPARK aracılığıyla geliştirilmektedir.”
- “Projemiz, modern tekniklerle ve bilimsel verilere dayalı olarak tasarlanmıştır.”
Niğde’nin Jeotermal Potansiyeli Araştırılıyor
Türkiye’nin jeotermal potansiyelinin dünya genelinde ilk üçte yer aldığını belirten Prof. Dr. Mehmet Şener, Niğde’nin Orta Anadolu’da jeotermal açıdan gelişime açık bir il olduğunu ifade etti. Çiftehan ve Narlıgöl bölgelerinin yanı sıra, kendi çalışmalarında 3-4 potansiyel sahayı daha keşfettiklerini aktaran Şener, bu sahaların geliştirilmesi için Niğde İl Özel İdare işbirliği ile çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi:
“Burada, 2 bin metre derinlikte yer sıcaklığı 250 ile 300 dereceye kadar çıkabiliyor, ancak akışkan sorunları mevcut. Bu nedenle projelerimiz devam ediyor.”
Ayrıca, çağımızın en büyük sorunlarından biri olan küresel ısınmaya karşı yenilenebilir jeotermal kaynakların çözüm sunduğunu vurgulayan Şener, hedeflerinin yerli ve milli kaynaklar sayesinde karbon emisyonlarını minimize etmek olduğunu belirtti. Kurulum aşaması tamamlanan seralarda, üretilen domateslerin yurt dışına ihraç edilmesi planlanıyor.
KAYNAK: İHA