Orman Genel Müdürlüğü’nden Yeni Yönetmelik
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından hazırlanan “Orman Kanunu’nun 17. Maddesinin İkinci Fıkrasının Uygulanması Hakkında Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. OGM’den edinilen bilgilere göre, ormanların kanun dışı müdahalelerden korunması amacıyla, orman alanlarında devam eden her türlü bina, yapı ve tesis inşaatlarının suç tutanağı düzenlenmesi aşamasında durdurulamaması veya yıkılamaması, inşaatların devam etmesine neden olmakta ve bu durum zaman zaman vatandaşlarla karşı karşıya gelinmesine yol açmaktadır.
Bu sorunun çözümü için 5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren “Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 11’inci maddesi ile Orman Kanunu’nun 17’inci maddesinin ikinci fıkrasında önemli değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu maddede, devlet ormanlarının herhangi bir şekilde yanması veya açıklıklarından faydalanılarak işgal edilmesi, açılması veya kesilmesi, sökülmesi, budanması ya da boğulması yoluyla elde edilen yerlerle buralarda yapılacak her türlü yapı ve tesislere doğrudan doğruya orman idaresince el konulacağı belirtilmiştir.
Devlet ormanlarında el konulan tüm yapı ve tesislerin, inşa aşamasında olanlar da dahil olmak üzere, hiçbir karar alınmasına gerek kalmaksızın Orman Genel Müdürlüğü tarafından derhal yıkılması veya ihtiyaç duyulması halinde ormancılık hizmetlerinde kullanılmasına yönelik düzenlemeler öngörülmüştür.
Hızlı Müdahale ve Caydırıcılık
Orman Kanunu’nun ilgili maddeleri, suç işlendiği anda idarenin olaya hemen müdahale etmesini sağlamakta ve bu sayede yeni suç işlenmesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Sadece suç tutanaklarının düzenlenmesi ile yetinilerek, inşaat veya yapı tesislerine fiilen el koyma işleminin gerçekleştirilmemesi, yıllar süren dava süreçlerinde caydırıcılığın azalmasına yol açmakta ve ormanların korunmasını tehdit etmektedir. Bu nedenle, ormanların kanun dışı müdahalelere karşı korunması görevini üstlenen memurlar, “Orman Kanunu”‘na aykırı olarak ormanlık alanlarda işlenen açma, işgal ve faydalanma suçları sonucu orman alanlarında inşa edilen her türlü yapı, bina ve tesis için düzenlenen suç tutanaklarının Cumhuriyet Savcılıklarına intikal ettirilmesi ile başlayan soruşturma sürecinde, Orman Kanunu’nun 17’nci maddesinin ikinci fıkrasının uygulanmasında ortaya çıkacak tereddütlerin giderilmesi ve anılan maddenin Kanun’un amacına uygun şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla yeni bir düzenleme yapılmıştır.
Yönetmelik ile Sağlanan Yenilikler
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik, kesinleşmiş orman kadastrosuna göre orman sınırları içinde kalan orman alanlarındaki, henüz tamamlanmamış inşaatları da kapsayan kanuna aykırı yapı ve tesislerin mühürlenmesini, üçüncü şahısların zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasını, sonrasında düzenlenecek suç zaptının Cumhuriyet Savcılığına iletilmesini ve derhal Cumhuriyet Savcısı ya da Sulh Ceza Hakimliği tarafından el koyma kararı verilmesini sağlamaktadır.
Yeni Yapılaşmaların Önlenmesi
Ayrıca, orman bölge müdürlükleri bünyesinde oluşturulacak inceleme ve karar verme heyeti tarafından yıkılacak taşınmazların tespiti yapılacak ve idare tarafından yapılacak masraflar, ilgililerden tahsil edilerek yıkım işlemi gerçekleştirilecektir. Bu alanlar sürekli kontrol edilerek yeni yapılaşmaların engellenmesi hedeflenmektedir.