Orta Vadeli Program Açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’ı (OVP) duyurdu. Programın tanıtımına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da katıldı. Bayraktar, programın açıklanmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“Enerji Bağımlılığını Azaltmayı Amaçlıyoruz”
Bakan Bayraktar, OVP kapsamında cari açık hedefinin enerji ve maden ithalatı ile yakından ilişkili olduğunu vurgulayarak, “Enerji tarafında arz güvenliğini sağlamak, dışa bağımlılığı azaltmak ve iklim değişikliği ile ilgili Türkiye’nin uzun vadeli hedefleri doğrultusunda belirlediğimiz politikaları OVP döneminde kararlılıkla uygulamayı planlıyoruz. Cari açık hedefinde, özellikle enerji ve maden ithalatının ciddi bir payı var. Enerji arz güvenliğimizi sağlarken dışa bağımlılığı azaltarak cari açıktaki olumsuz etkileri en aza indirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Bakan, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının en üst düzeyde kullanıldığını belirterek, “Yeni dönemde yerli ve yenilenebilir kaynakların ekonomiye kazandırılması, madenlerimizin katma değerli ve çevreyle uyumlu bir şekilde işlenmesi öncelikli hedeflerimiz arasında. Sanayicilerimiz için yeşil dönüşüm kapsamında çözüm arayışımız ve Avrupa’ya ihracat anlamında karbon düzenlemeleri hazırlıklarımız enerji politikalarımızı şekillendiriyor” şeklinde konuştu.
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerini de paylaşarak, “Son 15 yılda yıllık yaklaşık 1500-1600 megavat olan kurulu gücümüz, bu yıl itibarıyla önümüzdeki on yılda yıllık yaklaşık 5000 megavata çıkacak. Geçmiş 15 yıldaki performansımızı neredeyse iki buçuk kat artırarak, rüzgar ve güneş kaynaklarımızı devreye almayı hedefliyoruz. Bu OVP’de belirlenen önemli hedeflerden biri” ifadelerini kullandı.
“Harcama Etkinliği OVP’nin Temel Unsurlarından”
Ülke ekonomisine katkıyı artırmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, “Yenilenebilir enerji ve yerli kaynakların devreye alınmasıyla ilgili reformları gerçekleştirmek üzere, meclis gündemine getirmeyi planladığımız izin süreçlerini kısaltma çalışmalarımız sürüyor. Ortalama 4 yıl süren izin süreçlerini hızlandırarak yatırımcıların önünü açmayı hedefliyoruz. Harcamalarda etkinlik, OVP’nin önemli unsurlarından biri. Desteklerdeki etkinliği de gelir grubuna göre daha verimli hale getirmeyi planlıyoruz” dedi.
Bakan, ayrıca Türkiye Petrolleri (TPAO), BOTAŞ, Etimaden ve EÜAŞ gibi kuruluşların yeni dönemde yapılandırılacağını ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasının hedeflendiğini ifade etti.
Kaynak: İHA