Rusya-Ukrayna Savaşı ve BMC Kirpi Zırhlısının Savaştaki Rolü

Rusya-Ukrayna Savaşı ve BMC Kirpi’nin Rolü

Rusya-Ukrayna Savaşı ve BMC Kirpi'nin Rolü

Rusya ile Ukrayna arasında Şubat 2024’te patlak veren savaş, beklenildiği gibi kısa sürede sonlanmadı. Savaşın başlangıcında, Rusya’nın 72 saat içinde Kiev’e ulaşacağı iddiaları gündeme gelmişti. Ancak, hem Rusya’nın askeri stratejileri hem de Ukrayna’nın aldığı uluslararası destekle, durum daha karmaşık bir hale geldi. ABD ve diğer Batılı ülkeler, Ukrayna’ya önemli destek sağlarken, bu durum savaşın seyrini etkiledi. Ukrayna, büyük bir irade ile direniş gösterse de, saldırıları tam anlamıyla püskürtebilmiş değil.

BMC Kirpi Videoları ve Stratejik Önemi

BMC Kirpi Videoları ve Stratejik Önemi

Son günlerde sosyal medyada paylaşılan bir video, bu savaş döneminin ilginç örneklerinden birini gözler önüne serdi. Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bu görüntülerde, Ukrayna’ya ait Türk yapımı BMC Kirpi zırhlısının açık arazide ilerlediği anlar kaydedildi. Rus dronları, zırhlıyı fark etmeleriyle birlikte saldırıya geçiyor. İlk dron, BMC Kirpi’ye büyük bir hızla çarpıyor. Ardından gelen ikinci ve üçüncü dronlar, güçlü patlayıcılarla donatılmış olarak zırhlıya yöneliyor. Ancak, Kirpi operatörü bu saldırılara rağmen yoluna devam etmeyi başarıyor.

Sonrasında, dördüncü dronun Kirpi’yi hedef alması izleniyor. İzleyiciler, Kirpi’nin daha fazla ilerleyemeyeceğini düşünürken, zırhlı yine de ilerlemeye devam ediyor. Nihayetinde, beşinci dronun saldırısı ile Kirpi’nin daha fazla ilerleyemeyecek duruma geldiği gözlemleniyor. Konuyu yakından takip eden uluslararası uzmanlar, Ukrayna personelinin beşinci saldırı gelmeden önce kendilerini tahliye etmeyi başardığını belirtiyor. Arka kapının açık bırakılması, son dronun bu kapıdan içeri girmesine ve ciddi hasar vermesine olanak tanımış. Eğer kapı kapalı olsaydı, Kirpi’nin dayanıklılığı daha yüksek olabilirdi.

BMC Kirpi’nin Savaş Alanındaki Başarısı

BMC Kirpi’nin Savaş Alanındaki Başarısı

TRT Haber, Savunma Sanayii Uzmanı Fatih Mehmet Küçük’e videoyu izlettikten sonra, onun değerlendirmelerini aldı. Küçük, “Videodan görebildiğim kadarıyla Kirpi, bazı dronların saldırılarından kıl payı kurtulmuş.” diyerek, dronların hedefi şaşırmadığını, Kirpi’nin manevra kabiliyetinin güçlü olduğunu ifade etti. Kirpi, son anda yaptığı manevralarla hedef olmaktan kurtulmayı başardı.

Küçük, videoda gördüğümüz ilk dron saldırısında BMC Kirpi’nin neden infilak etmediğine dair iki önemli sebebi şöyle açıkladı: “Birincisi, tanklar genellikle daha yavaş hareket eder. Çoğunlukla hareketsizken FPV dron saldırılarına maruz kalıyorlar. Bu durumda, tankların motoru, yakıtı ya da kulenin üst kısmı hedef alınıyor. Tankların kule üstü zırhları daha ince ve kule bölmesinde birçok mühimmat bulunuyor. Bu durum, tankların infilak etmesine yol açıyor. Ancak Kirpi için durum farklı; zira içinde tanklardaki kadar yoğun mühimmat yok. Videoda görüldüğü gibi, ilk saldırıda öncelikle personelin bulunduğu arka taraf hedeflenmiş. Kirpi’nin hareket etmesini sağlayan motor ve diğer kritik unsurlar aracın ön kısmında yer alıyor. Ayrıca, ilk saldırının ardından aracın yangın söndürme sisteminin devreye girdiğini de görüyoruz. Bu özellik, sürücünün zorlu koşullara rağmen görevini yapabilmesine yardımcı oluyor.

Kirpi’nin arka kısımdan vurulmasına rağmen hareket edebilmesinde, aracın gövde yapısı ve yürür aksamının sağlamlığı da büyük rol oynuyor. Türkiye, uzun yıllardır terörle mücadele ediyor ve bu süreçte edindiği bilgi birikimi ve tecrübe, yeni üretilen araçların son derece sağlam ve gelişmiş şekilde tasarlanmasını mümkün kıldı. Video, Avrupa ve dünyanın dört bir yanında büyük bir yankı uyandırdı. BMC Kirpi, bilinen bir platformdu, ancak bu savaş alanındaki performansı onu bambaşka bir seviyeye taşıdı. Birçok ülkenin BMC Kirpi’yi yakından takip etmesinin sebeplerinden biri de bu başarı. Gelecek dönemde farklı ihracat haberleri duyma ihtimalimiz oldukça yüksek.