Sabancı Gençlik Seferberliği’nin Yeni Merkezleri Açıldı
“Bütün ümidim gençliktedir” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, Türkiye genelinde yeni bir sosyal girişim modelinin temellerini atan Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği’ni ülkenin farklı illerine yaymaya devam ediyor. Seferberlik kapsamında, ilk Teknoloji ve Etki Merkezi’ni geçtiğimiz ay İzmir’de açan Sabancı Topluluğu, ikinci merkezini ise Türkiye’nin üniversite öğrenci yoğunluğunun en fazla olduğu şehirlerden biri olan Eskişehir’de hizmete sundu. Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa, Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) iş birliğiyle hayata geçirilen Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, malzeme teknolojileri alanında faaliyet gösterecek.
Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin açılışı, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun ve Çimsa CEO’su Umut Zenar’ın yanı sıra birçok akademisyen ve öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Bu merkezden, ESTÜ’de Kimya, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Malzeme Bilimi Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, araştırmacılar ve girişimciler yararlanabilecek.
Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, “Güçlü altyapısı, deneyimli akademik kadrosu ve sosyal imkânlarıyla yarım asırlık köklü geçmişinden aldığı güçle, Eskişehir’de yerleşik bulunan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ); istihdam edilebilir nitelikli mezunlar vermeye, araştırma potansiyelini artırmaya ve ülkemizin önceliklerine katkı sağlamaya devam etmektedir. ESTÜ, öğrencilere sadece teknik bilgi kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda eleştirel düşünme becerisine sahip, kültürel ve sosyal açıdan donanımlı mezunlar yetiştirmeye de özen göstermektedir. Sahip olduğumuz nitelikli insan kaynağıyla, güçlü altyapımızı etkili bir şekilde kullanarak, bunu bilgiye ve katma değeri olan ürünlere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Sabancı Holding ve Çimsa ile yaptığımız iş birliği, bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde önemli bir adım olmuştur” dedi.
“Sabancı Gençlik Seferberliği’ni Cumhuriyet Değerleri Üzerine İnşa Ediyoruz”
Açılışta konuşan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, bu merkezi Cumhuriyet’in 101. kuruluş yıl dönümünün hemen öncesinde hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Alper, “Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında Türkiye’nin dört bir yanına yaydığımız Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri, Cumhuriyet değerlerimizin günümüzdeki yansımalarıdır. Gençlere inanmak, onlara güvenmek ve sürekli gelişim peşinde koşmak bu merkezlerin temel felsefesini oluşturuyor. ‘Beyin göçünden beyin gücüne’ olarak tanımladığımız söylem, Sabancı olarak gençlere inancımızın ve Cumhuriyet’e olan bağlılığımızın bir ifadesidir” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin Gelecekteki Stratejik Önemi, İleri Malzeme Başarısıyla Ölçülecek”
Cenk Alper, merkezin Türkiye’nin geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirterek, “Dünyada yaşanan dönüşüm, sürdürülebilirlik odağında yeni bir ekonomi anlayışı yaratıyor. Sürdürülebilirlik odaklı bu dönüşümün başarıya ulaşabilmesi için malzemelerin ve bu malzemelerin üretim teknolojilerinin yeniden ele alınması zorunludur. Ülkemiz ve topluluğumuz için ileri malzeme geçişi, stratejik hedeflerimizden biridir. Yapılan araştırmalara göre, dünyada ileri malzeme pazarının büyüklüğü 5 yıl içinde yaklaşık 100 milyar dolara ulaşacak. Ülke olarak bu pazardan alacağımız pay, gelecekteki rekabet gücümüzün de bir göstergesi olacak. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, bu alanda gençlerimize ve akademisyenlerimize yeni ufuklar açacaktır” dedi.
“Gençlerimiz, Ülkemiz, Ekonomimiz İçin Kaybedecek Bir Günümüz Bile Yok”
Cenk Alper, Sabancı Gençlik Seferberliği çerçevesinde açılan ilk merkezin ardından, ikinci merkezi de hızla hayata geçirdiklerini belirtti. “Bugünün dünyasında sözden eyleme geçmek önemlidir. Hızın her zamankinden daha fazla öneme sahip olduğu bu yeni ekonomik düzende, gençlerimiz ve ülkemiz için kaybedecek bir günümüz bile yok. Bu nedenle, Sabancı olarak teknoloji gücümüzü merkezlerimiz için seferber ettik. Çimsa’nın Mersin’deki Ar-Ge merkezi Formülhane tarafından geliştirilen üç boyutlu yazıcı teknolojisiyle inşa edilen bu merkez, kendi alanında Türkiye’de 3D ile inşa edilen ilk teknoloji merkezi olma özelliğine sahiptir” ifadelerini kullandı.
“Parlak Fikirleri Dört Duvar Arasından Çıkaracak Simge Bir Platform”
Çimsa CEO’su Umut Zenar, Çimsa’nın gelecek yol haritasını üçlü bir dönüşüm stratejisi üzerine inşa ettiklerini belirtti. “Merkezimizin stratejisinde, ‘Teoriden Pratiğe, Fikirden Ürüne, Değerden Etkiye’ olarak tanımladığımız üçlü formül ile en büyük hedefimiz, burada geliştirilecek teknolojilerin ürünleşmesini sağlamak. Parlak fikirleri dört duvar arasından çıkararak, laboratuvarların sınırlarını aşmayı ve tüm değer zinciri üzerinde bir etki yaratmayı hedefliyoruz. Sanayi-akademi iş birliklerinin sayısını artırmalıyız. Bu merkez, bu vizyonun Türkiye’deki simge platformlarından biri olacaktır” dedi.
“Gençleri Sadece Bilgiyle Değil, ‘Geleceğin Liderlik Seti’ ile Donatacağız”
Umut Zenar, gençlerin yenilikçi iş modelleri geliştirebilmeleri için sektördeki ihtiyaçları gözlemlemelerinin önemine vurgu yaptı. “Yapı malzemeleri sektörüne yönelik olarak lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki öğrencilere sağlayacağımız 6 haftalık eğitim programları ile sektör dinamiklerini tanıtacağız. 5 yılın sonunda, yaklaşık 500 öğrencinin programa katılmasını hedefliyoruz. Bu eğitimler dışında, iletişim becerileri ve mülakat teknikleri gibi kişisel gelişim eğitimleri de sunacağız. Yani gençleri sadece bilgiyle değil, gelecekte ihtiyaç duyacakları ‘liderlik seti’ ile donatacağız. Programı tamamlayan öğrencilere, sektöre yönelik projeler geliştirecekleri 4 aylık staj imkânları sunacağız” ifadelerini kullandı.
Sektörde Kadın İstihdamının Güçlendirilmesine Katkı Sağlayacak
Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi Eğitim Programı’nı tamamlayan öğrenciler, Ideathon etkinlikleri ile yaratıcı düşünme ve yenilikçi fikir geliştirme yeteneklerini artıracak, endüstri ile bağlantılı girişimcilik fikirlerinin oluşmasına zemin hazırlayacak. Sürdürülebilirlik odaklı startupların kurulmasını teşvik edecek bu merkez, öğrencilerin kariyer planlamalarını ve sosyal dayanışmalarını destekleyecek araçlar sunacak. Ayrıca, fabrika teknik gezileri ve rol model buluşmaları ile öğrenciler sektör profesyonelleri ile tanışma fırsatı elde edecek. Merkez bünyesindeki faaliyetler, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişletilecek ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri ile kadın istihdamının artırılmasına yönelik projelerle desteklenecek. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, bu sayede sektörde kadın istihdamının güçlendirilmesi konusunda bir köprü işlevi görecek.