SAHA EXPO’da Girişimcilik Paneli Gerçekleştirildi
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) destekleriyle Anadolu Ajansı’nın (AA) global iletişim ortaklığında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nın son gününde “Savunma Sanayiinde Girişimcilik: Fırsatlar ve Riskler” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Hakan Karataş, panelde yaptığı konuşmada, girişimciliğin savunma sanayisinin en temel unsurlarından biri haline geldiğini vurgulayarak, bu alanın girişimci ve KOBİ’leri kendine çekme konusunda bir mıknatıs işlevi gördüğünü belirtti. Karataş, “Amacımız, savunma sanayi ekosistemindeki oyuncu sayısını artırmak. Doğru yeteneklere sahip, nitelikli oyuncuların sektörde yer alması bizim sorumluluğumuz.” şeklinde konuştu.
Karataş, Türkiye’deki üniversiteler, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve teknoparkların giderek daha fazla birbirini tamamlayan unsurlar haline geldiğini ifade ederek, “Bu durum savunma sanayisi için son derece kritik. Sözleşme aşamasına gelene kadar bir rekabet söz konusu; ancak sözleşme imzalandıktan sonra tüm oyuncuların birbirini tamamlayıcı bir rolü var.” dedi.
Büyümenin Getirdiği Zorluklar
Ekosistem büyüdükçe, büyümenin bazı dezavantajlarını da beraberinde getirdiğini dile getiren Karataş, karar alma süreçlerinde yaşanan zaman kaybına dikkat çekti. Bu bağlamda, hızlı ve çevik karar alabilen KOBİ’lerin öne çıktığını belirtti.
Projelerle Destekleme
SSB olarak, sorumluluklarının yanı sıra bu alanda geliştirdikleri projelere de değinen Karataş, “Projelerimizi hayalden başlayıp somutlaştırmaya kadar getiriyoruz. Projelere, her aşamada altyapı sağlama, sistem kurma ve envantere dönüştürme gibi destekler sunmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, tüm şirketleri yönlendirdikleri Yetenek Envanteri Platformu’nu tanıtan Karataş, “Bu platformla, savunma sanayisinde rol alan ve alabilecek tüm oyuncuların altyapı, insan kaynağı, finans ve teknolojik altyapılarıyla ilgili bir envanter oluşturmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Doğru Bağlantılar Kurmak
Qubitrium Kurucusu Dr. Kadir Durak, kuantum teknolojileri alanında gerçekleştirdikleri çalışmalara dikkat çekerek, şirketini kurarken öncelikle TÜBİTAK, ardından Avrupa Birliği (AB) ve NATO DIANA’dan destek aldıklarını açıkladı. Doğru bağlantılar kurmanın önemine vurgu yapan Durak, “NATO DIANA programından aldığımız en az işimize yarayan destek, finansal destek değil; doğru kişilerle ve firmalarla buluşmamıza olanak tanımasıydı.” şeklinde konuştu.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ise derin teknolojilerin hem savunma hem de sivil alanlarda kullanımının önemine dikkat çekti. TÜBİTAK’ın girişimcilik alanındaki desteklerine de değinen Yozgatlıgil, teknolojilerin hızlı bir şekilde kullanıma girmesini ve girişimcilerin bu alanda hızla ilerlemelerini sağlamayı hedeflediklerini belirtti.
KAYNAK: AA