Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’dan G20 Toplantısında Dijital Ekonomi ve Filistin Eleştirisi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır’dan Eleştiriler

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bazı sosyal medya platformlarının Filistin’e destek mesajlarına kısıtlama getirmesini sert bir dille eleştirdi. Kacır, “G20 üye devletleri olarak; dijital şirketlerin, hükümetlerin yasama egemenliğine müdahale eden, rastgele, öngörülemez ve gayri-şeffaf karar verme süreçleri aracılığıyla ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı eylemlerine karşı kararlılıkla durmalıyız.” dedi. Bu açıklamalar, Brezilya’nın Maceio kentinde gerçekleştirilen G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’nda yapıldı.

Dijital Kapsayıcılık ve İş Birliği

Bakan Kacır, toplantının ilk oturumunda, dijital eşitsizliğin giderilmesi için uluslararası iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Her bireyin, konumu ne olursa olsun, fırsatlara erişiminin sağlanmasının kritik olduğunu belirtti. “Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan 2,6 milyar insan hâlâ internet erişiminden yoksundur. Bu dijital uçurumu kapatmak için acil küresel inisiyatifler geliştirmek gerekmektedir.” diye konuştu.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Kacır, 1971 yılında 25 ülkenin En Az Gelişmiş Ülkeler (LDC) olarak tanındığı kategorinin oluşturulmasının 53. yıldönümüne dikkat çekerek, “2030 yılına dek Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG) ulaşmak, en az gelişmiş ülkelerde ciddi bir çaba gerektirmektedir.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, dijital teknolojilerin, en az gelişmiş ülkelerde “daha iyi bir gelecek inşası” açısından önemli bir itici güç olduğunu vurguladı.

Uygun Fiyatlı İnternet ve Dijital Erişim

Kacır, Türkiye’nin G20’nin önceliklerine uyum gösterdiğini belirterek, “Dijital araçlara erişimin kritik olduğunu unutmamalıyız. Türkiye, dijital açıdan kapsayıcı bir toplum oluşturma hedefine sahiptir. Özellikle merkezlerden uzak bölgelerde bağlantıyı genişletiyoruz ve elektronik iletişim altyapımızı geliştiriyoruz.” dedi. Türkiye’nin G20 üyeleri arasında en uygun fiyatlı internet sağlayan ikinci ülke konumunda olduğunu ifade etti.

İnsan Hakları ve Dijital Etik

Kacır, son bir yıl içinde 40 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve Gazze’de 2 milyondan fazla insanın zorla yerinden edildiğini hatırlatarak, “Filistin’de devam eden felaket, teknolojik gelişmelerin insanı insan yapan temel etik değerlerle yönlendirilmemesi halinde, insanlık için felaketler yaratabileceğinin bir başka kanıtıdır.” dedi. G20 ülkelerinin, insan haklarını koruma ve dijital kapsayıcılığı ilerletme gibi temel hedefler etrafında birleşmesi gerektiğini vurguladı.

Yapay Zeka ve Ekonomik Büyüme

Bakan Kacır, “Yapay Zeka, sanayi devrimine kıyasla dahi, dünyayı çok daha fazla değiştirme potansiyeline sahiptir. Şeffaf, etik ve sorumlu bir şekilde geliştirilip kullanıldığında, yapay zeka kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma ile ekonomik büyümenin katalizörü olabilir.” diye ekledi. Ayrıca, Türkiye’nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin kapsayıcı bir yaklaşım içerdiğini belirtti.

Filistin Örneği Üzerinden Teknoloji ve Etik

Kacır, yapay zekanın sağladığı faydaların tüm insanlığın kullanımına sunulmadığında eşitsizlikleri derinleştireceğini belirtti. “Tarih, ahlaki ilkeler ışığında yönlendirilmediğinde, teknolojik gelişmelerin insanlık için büyük felaketlere yol açtığı sayısız örnekle doludur. Gazze’deki zulüm, teknolojik gücün etik ilkeler doğrultusunda kullanılmadığında insanlık için nasıl bir yıkıma yol açabileceğini göstermektedir.” dedi.

Dijital Uçurumun Önlenmesi

Kacır, ülkeler arasındaki dijital uçurumun daha fazla genişlememesi gerektiğinin altını çizerek, “Yapay zekanın bazı şirketlerin haksız ve manipülatif pazarlar oluşturan olumsuz davranışlarının daha da yaygınlaşmasını önleyecek şekilde demokratikleşmesi, küresel etik değerlerin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Bakanlar Bildirisi ve İş Birliği

Toplantı sonunda, herkes için internet bağlantısı sağlamak, dijital devlet hizmetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak ve yapay zekanın faydalarının ülkeler arasında eşit dağılımını sağlamak üzere bir Bakanlar Bildirisi yayımlandı. Kacır, çeşitli ülkelerin yetkilileriyle ikili görüşmeler yaparak, dijitalleşme ve iş birliği konularını ele aldı.

  • Brezilya İletişim Bakanı ile dijital iş birliği imkanları görüşüldü.
  • Suudi Arabistan Dijital Devlet Kurumu Başkanı ile dijitalleşme ve enerji konuları değerlendirildi.
  • ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi ile 5G yatırımları ve yapay zeka konuları üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

Bu görüşmeler, Türkiye’nin dijital ekonomideki rolünü güçlendirme ve uluslararası iş birliğini artırma amacı taşımaktadır.

Manşet

Çelikhan’da İlk Kar Yağışı

Çelikhan’da beklenen ilk kar yağışı sonunda gerçekleşti! Şehir beyaz örtüyle kaplanırken, kışın tadını çıkarmak isteyenler için muhteşem manzaralar ve keyifli aktiviteler sizleri bekliyor. Karın büyüsünü keşfedin! […]

Spor

Jose Mourinho, Beşiktaş Maçında

Jose Mourinho, Beşiktaş maçında takımıyla birlikte sahada olacak. Maç öncesi ve sonrası değerlendirmeler, Mourinho’nun stratejileri ve Beşiktaş’a karşı planları hakkında tüm detaylar bu içerikte. Futbolseverler için kaçırılmayacak bir analiz! […]