Siber Güç Türkiye 2024 Zirvesi ve Bakan Uraloğlu’nun Açıklamaları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen “Siber Güç Türkiye 2024” zirvesinde yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmelerin ve dijital dönüşümün hızla ilerlediği bir dünyada hayatın birçok alanının sürekli değiştiğini vurguladı. MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu tarafından gerçekleştirilen bu zirvenin önemine değinen Uraloğlu, internete bağlı cihazların oluşturduğu nesnelerin interneti kavramının yeni bir yaşam biçimi haline geldiğini ifade etti. “Artık internet bankacılığı ile para transferi yapıyor, faturalarımızı ödüyor ve e-ticaret siteleri aracılığıyla alışveriş yapıyoruz” dedi.
Bakan Uraloğlu, İsrail’in Lübnan’da çağrı cihazları ve telsizler üzerinden gerçekleştirdiği siber terör saldırılarının, tüm ülkeler için siber güvenliğin önemini bir kez daha ön plana çıkardığını belirtti. “Siber saldırılar, yalnızca büyük şirketlerin veya devletlerin değil, her ölçekteki kuruluşun ve bireylerin karşılaştığı ciddi bir tehdit haline geldi” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Her türlü bilginin elektronik ortama taşınmasının ve kritik altyapılarda yoğun internet uygulamalarının kullanılmasının, güvenlik ihlallerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekti.
Güvenlik Önlemleri ve Siber Saldırıların Artışı
Uraloğlu, “Güçlü şifreleme yöntemleri, güvenlik duvarları ve sürekli güncellenen yazılımlar, siber güvenliğin temel bileşenleridir. Ancak siber saldırıların karmaşıklığı ve sıklığı arttıkça, geleneksel güvenlik yöntemleri tek başına yeterli olmaktan çıkmaktadır. Birkaç bin dolarlık bir bilgisayar, milyonlarca dolarlık bir sistemi tehdit edebilir” diyerek bu alandaki çalışmaların öneminin giderek arttığını vurguladı. Gelişen tehditlere karşı yenilikçi güvenlik önlemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Uraloğlu, yapay zekanın siber güvenliğin yeni silahı olduğunu ifade etti. “Yapay zeka, karmaşık verileri çözümleyerek insanlık için yepyeni ufuklar açmaktadır. Küresel şirketlerin yüzde 83’ü, iş stratejilerinde yapay zekayı kullanmanın önemli bir öncelik olduğunu düşünüyor” dedi.
Küresel Yapay Zeka Pazarının Büyüklüğü
Bugün küresel yapay zeka pazarının büyüklüğünün 638 milyar doların üzerinde olduğunu dile getiren Bakan Uraloğlu, 2034’e kadar bu pazarın yüzde 19,1’lik bir bileşik büyüme oranıyla 3 trilyon 680 milyar doların üzerine çıkmasının beklendiğini ifade etti. “Geleceğin ihtiyaçlarını iyi tespit eden ülkeler, bilişim sektöründe bir adım öne geçebilmek için büyük bir rekabet içindeler. Çünkü yenilikçi fikirleri elinde tutan ve uygulayanlar, yarının kazananı olacak” diye ekledi.
Siber Saldırılara Karşı Önlemler
Uraloğlu, her yeni siber saldırının savunma mekanizmalarını güçlendirdiğini ve yeni nesil tehditlere karşı daha dirençli hale geldiğini aktararak, “Siber güvenlik sistemleri sürekli olarak kendini yenileyerek, düşmanlarına karşı bir adım öne geçiyor. Yapay zeka, milyonlarca olayı analiz ederek sapmaları anında fark ediyor. Örneğin, bir siber korsanın hareket tarzını inceleyerek tehditleri henüz büyümeden etkisiz hale getirebiliyor” şeklinde konuştu. Ayrıca, monoton ve zaman alan görevlerin otomatikleştirildiğini, böylece siber güvenlik uzmanlarının daha stratejik konulara odaklanma imkanı bulduğunu belirtti.
Yapay Zeka ile Güçlendirilmiş Siber Güvenlik
Uraloğlu, yapay zekanın siber güvenlik dünyasında yeni bir çağ başlattığını, tıpkı bir orkestra şefi gibi, farklı verileri bir araya getirerek büyüleyici bir senfoni yarattığını kaydetti. “Siber güvenlik uzmanları, yapay zeka teknolojilerini kullanarak dijital dünyayı daha güvenli hale getirebiliyor” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ülkemizin dijital alandaki güvenliğini sağlama sorumluluğunu üstlendiklerini belirten Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleri kurarak etkin bir mücadele yürüttüğünü ifade etti.
USOM’un Rolü ve Yapay Zeka Uygulamaları
Uraloğlu, USOM’un koordinasyonunda 14 sektörel ve 2 bin 309 kurumsal Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile birlikte 7 bin 912 siber güvenlik uzmanının ülkenin siber sınırlarını koruduğunu belirtti. Türkiye olarak yapay zeka uygulamalarından uzun zamandır faydalandıklarını ifade eden Uraloğlu, “Avcı uygulaması ile zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin tespitini gerçekleştirirken, Azad uygulaması sayesinde botnetlere dahil olmuş köle bilgisayarların tespitine yönelik çalışmalar yapıyoruz” dedi. “Kasırga” projesi ile de kritik kamu kurumları ve önemli altyapıların internete açık kaynaklarına ilişkin zafiyet taraması gerçekleştirdiklerini aktardı.
Sosyal Medya ve Siber Güvenlik
USOM’un, Türkiye’deki yaklaşık 838 bin 112 kritik web sitesinin tehditlere karşı taramasını 7 saat içinde gerçekleştirebildiğini belirten Uraloğlu, Atmaca projesi ile yüzlerce zafiyete ait riskin engellendiğini dile getirdi. “Yapay zeka ile 61 bin 827 alan adının oltalama amacıyla kullanıldığını tespit ettik ve gerekli önlemleri aldık” diye ekledi. Ayrıca, 2024 yılında 109 binin üzerinde zararlı bağlantı tespit ederek altyapı seviyesinde erişimlerini engellediklerini ve bu sayede internet kullanıcılarını koruduklarını vurguladı.
Bakan Uraloğlu, “Bugün, uluslararası telekomünikasyon birliği tarafından hazırlanan Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ne göre ülkemiz Avrupa’da 6’ncı, dünya genelinde ise 11’inci sıradadır. Sosyal medya platformlarıyla ilgili terör propagandası ve yasa dışı içeriklerle mücadelede etkin bir yaklaşım sergiliyoruz. Sosyal medya mecralarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymalarını sağlıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. “Kahraman güvenlik güçlerimiz vatan topraklarında teröre nasıl geçit vermiyorsa, biz de dijital dünyada aynı kararlılıkla terör hesaplarına geçit vermiyoruz. Bu kararlılığımızdan asla taviz vermeyeceğiz.”