Yaz mevsiminin ardından gelen sonbahar, mevsim geçişlerinin etkisiyle enfeksiyon riskini artırmaktadır. Vücudun bağışıklık sistemi, soğuk havalara alışmakta zorlandığı için viral enfeksiyonlar ve alerjik rahatsızlıklar bu dönemlerde daha sık görülmektedir. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Gökalp, mevsim geçişleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Enfeksiyonlardan korunmak için stres seviyesinin düşük tutulması, düzenli uyku, yeterli egzersiz yapmanın yanı sıra günde 2.5 ile 3 litre sıvı alımının yanı sıra vitamin açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Deniz Gökalp, risk grubunda bulunan bireylerin ise hekim kontrolünde grip ve pnömokok aşısını yaptırmalarını önerdi.
“Bağışıklık Sistemindeki Güçsüzlük de Bu Rahatsızlıklara Meydan Veriyor”
Mevsim geçişlerinin yol açabileceği sağlık sorunları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Deniz Gökalp, bağışıklık sistemini güçlendirmek için şu tavsiyelerde bulundu:
- Mevsim geçişleri, bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu dönemlerle çakışmaktadır.
- Yazdan sonbahara geçerken sıcaklıkların düşmesi, okulların açılmasıyla viral enfeksiyonların yayılma riski artmaktadır.
- Soğuk algınlığı ve alerjenlere maruz kalma gibi sebeplerle hem alerjik reaksiyonlar artmakta hem de viral enfeksiyonlara yakalanma riski yükselmektedir.
Bu olumsuzluklardan korunmak için doğal yöntemlerin kullanılması gerektiğini vurgulayan Gökalp, sağlıklı uyku, düzenli egzersiz ve bol su içmenin bağışıklık için son derece önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, D vitamini alımının da kritik olduğunu belirtti. Güneş ışınlarından günlük en az 20 dakika faydalanmak, D vitamini ihtiyacını karşılamak için önemlidir.
C vitamini de bağışıklık sistemini güçlendiren bir diğer önemli vitamindir. C vitaminini meyve ve sebzelerden almak mümkündür. Bunun yanı sıra, A ve E vitaminleri de antioksidan özellikleriyle bağışıklık üzerinde olumlu etki yapmaktadır. Bu vitaminler genellikle havuç, muz gibi karoten içeren gıdalarda bulunur.
“Protein Ağırlıklı Beslenme Bağışıklık Sistemine Destek Sağlıyor”
C vitamininin önemine değinen Prof. Dr. Deniz Gökalp, market raflarında giderek daha fazla yer bulan C vitamini içeren meyvelerin bağışıklık için büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, bağırsak sağlığının güçlü olmasının bağışıklık sistemini ve vücut direncini artırdığını belirtti.
Bağışıklık hücrelerinin %70’inin bağırsaklarda bulunduğunu hatırlatan Gökalp, işlenmiş ve hazır gıdaların, sağlıksız besinlerin tüketiminin bağırsak florasını bozabileceğini, bu durumun da vücudu hastalıklara açık hale getirebileceğini söyledi. Akdeniz tarzı beslenmenin sağlık için önerilen bir diyet olduğunu, taze sebze ve meyvelerin sağlıklı protein kaynaklarıyla bir arada tüketilmesinin bağışıklık sistemini desteklediğini ifade etti.
Günlük yemeklerde zencefil, zerdeçal, ıhlamur, nane gibi bazı bitkilerin antioksidan etkileriyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtti. Grip ve pnömokok aşılarının özellikle risk grubunda bulunan, KOAH, astım bronşit, diyabet, kanser hastaları, karaciğer, böbrek ve kalp hastaları için önerildiğini vurguladı. Bu hastaların Eylül-Ekim aylarında hekimlerine danışarak aşılarını yaptırmalarının önemli olduğunu söyledi.
Sonbahar aylarında hava sıcaklıkları oldukça değişkenlik göstermektedir. İnsanlar yeni sıcaklık seviyelerine alışmaya çalışırken, hastalıklara da daha açık hale gelebilmektedir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak, hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Bağışıklığı güçlü tutmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, yeterli ve kaliteli uyku almak, hareketli bir yaşam sürmek, düzenli egzersiz yapmak, yeterli su tüketmek, el ve ağız hijyenine dikkat etmek son derece önemlidir.
KAYNAK: İHA