Sosyal Güvenlik İstatistikleri Üzerine Değerlendirme
Hürriyet yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşe yazısında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 2024 yılı ocak-haziran dönemi için açıkladığı sosyal güvenlik istatistiklerini kapsamlı bir şekilde ele aldı. İncelediği verilerde dikkat çeken noktaları okuyucularıyla paylaştı.
Doğan, bu yılın ilk yarısında prim ödeyenler ve maaş alanlar dahil olmak üzere sosyal güvenlik kapsamına giren kişi sayısının 76 milyon 189 binin üzerine çıktığını belirtti. Yazısında şu bilgilere yer verdi:
- Yılın başından haziran ayına kadar geçen sürede sosyal güvenlik kapsamına giren kişi sayısı 310 bin artmış.
- 2024 yılının haziran ayı itibarıyla sigortalı nüfus oranı yüzde 89 seviyesine ulaşmış.
- Bu yılın ilk yarısında işçi, Bağ-Kur ve memur kategorilerinde toplam sigortalı sayısı 23 milyon 205 binin üzerine çıkmış.
- Yılbaşından hazirana kadar 184 bin 220 kişi sigorta kapsamına girmişken, geçen yılın aynı dönemine göre sigortalı sayısı toplamda 385 bin 884 artmış.
Geçen yılın haziran ayı ile karşılaştırıldığında sigortalı sayılarında ilginç bir tablo ortaya çıktığını ifade eden Doğan, “Bir yılda memur ve Bağ-Kur’lular emekli olmuşlar” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca, şu bilgileri de aktardı:
- 2024’ün haziran ayı itibarıyla toplam bağımlı sayısı 33.9 milyonu geçmiş durumda.
- Yılın ilk yarısında emekli olan 282 bin 166 kişiye emekli aylığı bağlanmış ve emekli aylığı alan kişi sayısı 11.7 milyonu geçmiş.
“DEMEK Kİ, 1.63 ÇALIŞAN, 1 EMEKLİYE BAKIYOR”
Doğan, SGK’nın açıkladığı önemli bir veriyi daha okuyucularıyla paylaştı. Bu yılın ilk yarısında bağımlıların sayısı 33.9 milyon, aktif sigortalı sayısı ise 25.4 milyon kişi olarak kaydedilmiş. Sosyal güvenlik sisteminin genelinde aktif/pasif oranı, haziran ayı itibarıyla yüzde 1.63 olarak gerçekleşmiş ve bu oran 2009 yılından bu yana en düşük seviyede. Aktif/pasif oranının ne anlama geldiğini ise şu şekilde açıkladı:
- Aktif sigortalılar, çalışanları; emekli, dul, yetim ve malul sigortalılar ise pasif sigortalıları temsil eder.
- Aktif/pasif oranı, kaç aktif çalışanın, kaç pasif çalışanı finanse ettiğini gösteriyor.
Özetle, bu oran yüzde 1.63 olarak belirlenmiş durumda, yani 1.63 çalışan, 1 emekliye bakıyor. Doğan, kabul görmüş oranın ise 4 çalışanın 1 emekliyi finanse etmesi gerektiğini ve 1980’lerde bu oranın 3.3 çalışanın 1 emekliyi finanse ettiğini vurguladı.
KAYNAK: HÜRRİYET/NOYAN DOĞAN