S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill’in Türkiye Ekonomisi Değerlendirmesi

S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill’in Değerlendirmeleri

Bloomberg HT’ye konuk olan S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltmesi ve kredi notu görünümünü “durağan” olarak belirlemesini detaylı bir şekilde değerlendirdi. Gill, Türkiye’nin uluslararası arenadaki profilinin iyileşmesinin not artırımında etkili olduğunu belirtti. Ayrıca, net döviz rezervlerindeki artışın da olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Gill, “Aynı zamanda rezervlere baktığımızda 110 milyar dolar üzerinde bir rezerv görüyorsunuz” diyerek, Türkiye’nin cari açığının ciddi bir şekilde daraldığını vurguladı.

Gill, “Bütün bunlar, istikrar programı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından uygulanan sıkı para politikasının başarılı bir şekilde işe yaradığını gösteriyor. Hane halklarının dolarizasyondan çıkarak tasarruflarını Türk Lirası (TL) cinsinden yapmaya yönlendirilmesi de, ekonominin normalleşmesi açısından son derece önemli” ifadelerini kullandı.

“Sıkı Para Politikasının Devam Etmesi Gerekecek”

Gelecek döneme dair değerlendirmelerde bulunan Gill, en zor kısmın henüz gelmediğini belirterek enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmenin birkaç yıl alacağını öngördü. “Sıkı para politikasının devam etmesi gerekecek.” diyen Gill, muhtemelen reel ücretlerde bir düşüş olacağını da dile getirdi. Enflasyonun 2027’den önce tek haneli rakamlara inmesini beklemediğini ifade eden Gill, “TCMB’nin gelecek yılın şubat ayından önce faiz indirimi yapmasını beklemiyoruz. Asgari ücret artış beklentimiz ise yaklaşık yüzde 30. Ekonominin bu yıl yüzde 3,1, 2025’te ise yüzde 2,3 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

HSBC’nin Faiz Beklentileri

HSBC Global Research, “Türkiye’de Ekim ayı TÜFE’si, enflasyonu etkileyen faktörler yavaşça değişiyor ancak momentum hâlâ yüksek” başlığı ile yayınladığı raporunda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Kurum, enflasyon oranında işlenmemiş gıda fiyatlarında yaşanan yüzde 7 ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki yüzde 2,2 artışların en ciddi yukarı yönlü etkiyi yaptığını hatırlattı. Ayrıca, giyecek fiyatlarındaki hızlı artışın da çekirdek enflasyonda ivmenin hızlanmasına neden olduğu belirtildi.

HSBC, hizmet sektörü enflasyonundaki ılımlılaşmaya da dikkat çekti. Eylül ayında yüzde 4,2 artan hizmet sektörü fiyatlarının, Ekim ayında yüzde 3,5 seviyesine gerilediğini ifade etti. HSBC, “TCMB’nin bu arka plan göz önüne alındığında faizlerde bir indirim sürecini 2025’ten önce başlatmasını beklemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca, 8 Kasım tarihinde yayınlanacak enflasyon raporunda, TCMB’nin 2024 sonu için yüzde 38 ve 2025 sonu için yüzde 14 seviyesinde bulunan enflasyon hedeflerini yukarı yönlü revize etmesini beklediklerini ifade etti.

HSBC, enflasyon beklentilerini de açıkladı; bu yıl için yüzde 44,5 ve önümüzdeki yıl için yüzde 27,6 seviyesinde kalacağını ve değiştirilmediğini duyurdu.