Super App’lerin Yükselişi ve Güvenlik Önlemleri

Super App’lerin Yükselişi

Günümüzde insanların günlük yaşamında finans, ödeme, ulaşım ve birçok farklı işlemi kolayca gerçekleştirmesine olanak tanıyan Super App’ler, dünya genelinde hızla yaygınlaşmakta ve popülaritesini artırmaktadır. Global SuperApp Trend Raporu’na göre, Super App’lerin dijital ekonomiye sağladığı katkı, 2022 yılında 62 milyar dolar seviyesinde iken, 2023’te 76 milyar dolara yükselmiştir. Kullanıcılara tek bir platform üzerinden çok sayıda hizmet alma imkanı sunan bu uygulamalar, Türkiye’de de önem kazanmaya başlamış; başta belediyeler, bankalar ve hizmet sektöründeki kurumlar olmak üzere birçok alanda aktif bir şekilde kullanılmaktadır.

Türkiye’de İstanbul için KOBIL tarafından geliştirilen İstanbul Senin uygulaması, şehir için tasarlanan süper uygulamaların öncü örneklerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Super App ekosisteminde lider konumda bulunan Amerika’nın yanı sıra, pazar büyüklüğünde ilk üçte yer alan Türkiye, global düzeyde de önemli bir konuma sahiptir. İstanbul Senin, Neom, Mercan, Worms ve MigrosBank gibi Super App’lerin teknoloji mimarı olan KOBIL, sunduğu yenilikçi ürünler ve teknolojik altyapısıyla Avrupa’da referans gösterilen şirketlerin başında gelmekte ve Türkiye’deki potansiyeli artırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir.

KOBIL CEO’su İsmet Koyun’un Değerlendirmeleri

Super App ekosistemindeki potansiyele dair değerlendirmelerde bulunan Almanya merkezli Türk teknoloji şirketi KOBIL’in Kurucusu ve CEO’su İsmet Koyun, şu ifadeleri kullanmıştır: “Super App’ler, sağladığı kullanım kolaylığı ve tek platform ekosistemiyle dijital gelecekte önemli bir yer edinmekte ve hızla ilerlemektedir. KOBIL, bu potansiyelin en büyük mimarı ve çözüm üreticisi olarak, yeni iş modelleri oluşturarak mevcut sistemin geliştirilmesini ve dijitale taşınmasını sağlamaktadır. Super App kullanımı arttıkça ve sunduğu kolaylıklar daha fazla görülmeye başlandıkça, kullanıcıların tek bir platformdan pratik bir şekilde birçok işlemi yapma tercihi de yaygınlaşmaktadır. Günlük hayatta gerçekleştirdiğimiz pek çok işlemi kolaylaştıran, kullanıcı dostu Super App’ler, özellikle son bir yılda daha fazla talep görmeye başlamıştır. 2032’ye kadar 714 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşmasını öngörüyoruz. Super App sektörü, gelecekte tüm dünyaya hızla yayılacak ve etkisini artırarak şehirlerden şirketlere dijitalleşmedeki payını zirveye taşıyacaktır.”

Dijitalleşmenin Güvenlik Boyutu

Dünyada birçok şirket, kullanıcılarıyla olan iletişim modelini değiştirme yoluna gitmeye başlamıştır. Koyun, “Bugün dünyanın en büyük şirketleri dönüşüm sürecine girerek Super App yolculuğuna başladı. KOBIL, Ar-Ge yatırımlarımız ve geleceğe odaklı bakış açımız sayesinde Avrupa’da güvenilir Super App platform sağlayıcılarından biri haline gelmiştir. Şirketlerin dönüşüm süreçlerini ve küresel Super App trendini hazır bir şekilde karşılayabiliyoruz. Bir mobil cihaz içinde sayısız hizmetin sunulabileceği bu Super App’ler, Türkiye’de sektörlerin geleceğini değiştirecek özelliklere sahiptir.” diye eklemiştir.

Super App’lerin Güvenlik Önlemleri

Yapılan araştırmalara göre, 2027 yılı itibarıyla dünya nüfusunun yarısına yakını birden fazla Super App kullanıcısı olacaktır. Dijitalleşmenin hayatın her alanına girmesiyle birlikte, kullanıcıların paylaştığı veriler siber güvenlik konusunu gündeme getirir hale gelmiştir. Super App’ler, sağladıkları birçok kolaylığın yanı sıra güvenlik endişelerini giderecek altyapıya sahip olmalıdır; bu da veri güvenliği için hayati bir önem taşımaktadır. Global SuperApp Trend Raporu’na göre, Super App’ler en çok finansal hizmetlerde ve e-ticaret faaliyetlerinde kullanılmakta; bu durum, Super App’lerin siber tehditler karşısında koruma sağlamasını ve riskli durumlara karşı önlem almasını gerektirmektedir.

Kullanıcı deneyimi açısından SuperApp kolaylığını tercih eden global kullanıcılar, dijital güvenin kalıcı olarak oluşturulmasının kurumlar için hayati bir önem taşıdığını bilmektedir. Super App’lerin; ödeme, kimlik faaliyetleri ve finansal fonksiyonlar gibi verinin büyük önem arz ettiği alanlarda, güvenliği en büyük öncelik haline getirmesi gerektiğini vurgulayan İsmet Koyun, “Dijitalleşmeyle birlikte siber tehlikeler artmakta ve riskler büyümektedir. Super App’lerin, kullanıcılara sunduğu kolaylığın ötesinde güvenliğinin aşılamaz olması ve tam koruma sağlaması gerekiyor. KOBIL olarak, sağladığımız altyapı ile geliştirdiğimiz Super App’lerin tamamının en üst düzey güvenlik önlemleriyle kullanıcıya ulaşmasını sağladık. Bir Super App’in, birçok laboratuvar testinden ve denetimden geçerek verilerini koruyabileceği konusunda güvence vermesi ve siber gücünü kanıtlaması gerekiyor. KOBIL’in şu ana kadar altyapısını oluşturduğu tüm Super App’ler, denetimleri sorunsuz bir şekilde geçti ve hiçbir siber tehdit, güvenliğimizi aşmayı başaramadı.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.