Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi”, %75 oranında tohum hibe desteği sunarak, 2021 yılında Dişbudak, Beypınar ve Doğandere köylerinde toplamda 11 üretici ile 178 dekar alanda uygulamaya konulmuştur. Geçen süre boyunca, proje kapsamında 1252 dekar alanda 25 üreticiye ulaşılmıştır. 2021 yılında dekara ortalama 700 kilogram verim alınırken, bu yıl bu verim 800-900 kilograma yükselmiştir. Proje sayesinde eğimli arazilerde de verim kaybı olmadan çeltik ekimi gerçekleştirilmiş, damla sulama yöntemi ile %30 oranında su tasarrufu sağlanmıştır. Ayrıca, yabancı otlarla mücadele daha kolay ve etkin hale gelmiştir.
“1 Dönümde 900 Kilogram Ürün Alan Üreticiler Var”
Dişbudak köyünde hasat döneminde olan üreticileri ziyaret eden Lapseki Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesi” ile bitkinin ihtiyacı olan su miktarının sağlandığını ve su sarfiyatının azaltıldığını belirtti. Eğimli alanlarda da çeltik üretiminin hedeflendiğine dikkat çeken Kaçan, “Bu seneki verim gerçekten çok iyi. Ektiğimiz çeşitle 1 dönümde 900 kilogram ürün alan üreticilerimiz mevcut. Damlaya Damlaya Çeltik Olur Projesi, hem üreticinin kazancını artırıyor hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor. Su tasarrufunu da maksimum seviyeye çıkarıyoruz. Geçen yıl göletimiz %50 doluluğa sahipti, bu yıl sayaçlı sisteme geçiş ile suyun yarısı gölette kaldı.” dedi.
Kaçan, bölgede %15 meyilli ve topoğrafyası zor alanlarda dahi çeltik üretiminin damla sulama sistemi ile gerçekleştirilebildiğini vurguladı. Çeltik ekiminin belirli bölgelerde İl Çeltik Komisyonu onayı ile yapıldığını ifade eden Kaçan, Lapseki’de kısa sürede ekim alanının 1500 dekara yaklaştığını ve bu ekimlerin gelecek yıl daha da artarak devam edeceğini kaydetti. Damla sulama sisteminin, tava (fide yetiştirmek için ayrılmış toprak bölümü) sistemine göre daha kolay olduğunu, ayrıca çeltik hasadından sonra ikinci ürün olarak yem bezelyesi ekiminin de mümkün olduğunu belirtti. Bu durumun, üreticilere ekstra kazanç sağladığını ifade etti.
“Az Su ile Bu İşi Başarabiliyoruz”
Nusretiye Göleti Dişbudak ve Çevre Köyleri Sulama Kooperatifi Başkanı ve Dişbudak köyü Muhtarı Rıdvan Uysal, projeye dahil olduğunu ve 200 dönüm alanda çeltik ektiğini açıkladı. Damla sulama sisteminin, büyük alet ve ekipman gerektirmeden küçük tarım aletleriyle kurulabildiğini belirten Uysal, “Alandan avantajımız var ama en büyük avantajımız su. Az su ile bu işi başarıyoruz. Her yıl ekim alanımız artıyor. Bizi destekleyen il ve ilçe tarım müdürlüklerimize teşekkür ederim. Ekmek isteyen arkadaşlara bu sistemi tavsiye ederim. Hem ekim alanımız hem de ürün kalitemiz her yıl artış gösteriyor.” şeklinde konuştu.
Çeltik üreticisi Bayram Yümsek de 30 dönüm alanda başladığı çeltik üretimini şimdi 72 dönümde sürdürdüğünü ifade ederek, “Bu iş zahmetli değil, oldukça kolay. Damla sulama sistemini kurduktan sonra, iyi bir mücadele ile harika verim alabilirsiniz. Herkese bu yöntemi denemelerini tavsiye ederim.” dedi.
KAYNAK: AA