Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın’dan Açıklamalar
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Tarım Kredi’nin haziran ayında bünyesine kattığı Tarım Kredi Yağ Sanayi ve Ticaret AŞ adına tescil ettirilen Oruçoğlu Yağ fabrikasını ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.
Aydın, ayçiçeği fiyatlarında yurtiçi ve yurtdışı arasında oluşan farklılıklara dikkat çekerek, “Bu fark oluştuğunda biz ticari davranmak yerine ülkedeki üreticilerin malını almayı tercih ettik” ifadelerini kullandı. Ayrıca, mevcut stoklarında en az 6 aylık ayçiçek yağı bulundurduklarını vurgulayan Aydın, “Buna rağmen üreticilerimizden bu yıl da ayçiçeği almaya devam edeceğiz. Bu yıl ve gelecek yıl ihtiyaçlarımızı ithalat yoluyla değil, içerideki üretimle karşılayacağız” şeklinde konuştu.
Aydın, kamuoyunda Tarım Kredi’den fiyatları aşağı çekmesi yönünde bir beklenti olduğunu; ancak bu beklentinin karşılanmadığını belirtti. Fiyatları düşürme konusunda zorluklar yaşadıklarını ifade eden Aydın, “Fakat fiyatların yukarı yönlü hareketini kontrol altında tutuyoruz. Hiçbir oyuncu bizim fiyat stratejimizi göz ardı ederek fiyatlama yapmadı. Bu yönüyle bir fiyat regülasyonu sağladığımızı söyleyebilirim. 2023’te grubun kârlılığı yüzde 2 olarak gerçekleşti. Bizim fiyatlarımız, piyasayı kesinlikle regüle ediyor. Raflarımızdaki ayçiçeği yağı şu anda oldukça makul fiyatlarla satılmakta” değerlendirmesinde bulundu.
Yeni Tesis Hedefleri ve Yatırımlar
Aydın, ürünlerin işlenip yüksek katma değerli hale dönüştürülerek tüketiciye ulaştırılması konusundaki işlevlerini yerine getirdiklerini belirterek, cazip satın alma fırsatlarını değerlendirdiklerini ifade etti. Devamında, “Bizim tarım ekosisteminde gerekli bir sanayi tesisi bulduğumuzda bu, fırsat alımına vesile olacaksa, onu alacağız. Aynes, SİVTAŞ ve en son Oruçoğlu ile birlikte üç büyük alım gerçekleştirdik. Market için büyük depo yatırımları yaptık. Bu yıl için yeni bir alım programımız yok; ancak bir fırsat doğarsa değerlendirmeyi her zaman düşünürüz” dedi.
Tesisin Kapasitesi ve Ekonomik Etkileri
Tesisin alınmadan önce fason üretim noktalarına yıllık 5 milyon dolar ödeme yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Tarım Kredi Yağ Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Niyazi Arslantaş, “Bu entegre tesisin alınmasıyla artık bu bedeli ödememize gerek kalmayacak” şeklinde konuştu. Arslantaş, tesislerde günlük 700 ton çekirdek kırma ve 300 ton rafine yağ elde etme işlemleri gerçekleştirdiklerini belirterek, “Ayrıca, yaklaşık 310-320 ton ambalajlama kapasitesine sahip bir tesis burası. Yıllık olarak 210 bin ton çekirdek kırma kapasitesine sahibiz. Ölçek olarak toplam kapasitede 4 kampüsümüzde, Trakya ve Afyon kampüslerimiz olmak üzere artık Türkiye’de ilk üçte bir oyuncuyuz. Bu tesisi 18 milyon dolar gibi bir rakama bünyemize kattık” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: AA