Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Karaman Ziyareti ve Tarımsal Üretim Planlaması

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Karaman Ziyareti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli geziler ve ziyaretler gerçekleştirmek üzere bugün Karaman’a geldi. Bakan Yumaklı, programının ilk durağında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Burada önemli açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, tarımsal üretimin dış etkenlerden büyük ölçüde etkilendiğine dikkat çekti. Bakan Yumaklı, “Tarım sektörünün dış etkenlerden çok fazlaca etkileniyor olması, bizim tarımsal üretimle ilgili bilinen hususlarda ya da geleneksel uygulamalarda faaliyetlerimizin devam etmeyeceğini gösterir. İklim değişikliği başta olmak üzere yaşanan gelişmeler, hem dünyada hem de ülkemizde özellikle su gibi doğal kaynakların korunması, yönetilmesi ve bu kaynakların kullanım dengelerinin sağlanması konusunda bazı unsurların artık çok daha fazla öne çıktığını vurguluyoruz. Bu durumu, ‘yeni normal’ olarak tanımlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, tarımsal üretim planlaması konusunda 13+1 stratejik üründe çalışmalar yürüttüklerini belirtti. “Tarımsal üretimle ilgili en önemli konulardan biri uzun yıllardır tartışılan üretim planlamasıydı. Özellikle hangi ürünün nerede, ne kadar üretileceğine dair yapılan planlamalar, suyu merkeze alarak ve kaynaklarımızı göz önünde bulundurarak, üreticilerimizin öngörülerini sağlayacak şekilde hayata geçirilmelidir. Bu kapsamda, hayvansal üretim ve su ürünlerinin üretimi için yılın başında, bitkisel üretim için ise hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve yem bitkilerinden oluşan 13+1 stratejik ürünle yeni yıl itibarıyla uygulamaya geçtik” dedi.

2001 Yılından Sonra İlk Kez Tarım Sayımı Yapılacak

Bakan Yumaklı, Türkiye’de 23 yıl aradan sonra tarım sayımının gerçekleştirileceğini de açıkladı. “Tek başına bu üretim planlaması kavramının yeterli olmayacağını, bunun araçlarının mutlaka uygulanması gerektiğini de ifade ediyoruz. Çünkü gerek doğrudan gerekse dolaylı destekler, işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması ve sözleşmeli üretimin mutlaka büyük ölçüde devreye alınması, üretim planlamamızın başarıya ulaşmasındaki en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Ayrıca, tarım sayımı konusunda 2001 yılından sonra ilk kez yapılacak. Tarım sayımı ile birlikte Türkiye’nin tarımsal envanteri her açıdan yeniden oluşturulacak. İdari kayıtlarla kontroller sağlanarak, elimizdeki veriler güncellenmiş olacak. Tahminlerimize göre, 2026 yılının Haziran ayında ilk sonuçları kamuoyuyla paylaşmış olacağız.”

KAYNAK: DHA