Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı faiz kararıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Para Politikası Kurulu, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Merkez Bankası’nın üst üste altıncı ayda da faizi değiştirmediği anlamına geliyor. Ekonomistlerin genel görüşü de politika faizinin bu seviyede kalacağı yönündeydi.
Geçtiğimiz yıl yapılan genel seçimlerin ardından, TCMB sıkılaştırma politikası çerçevesinde, haziran ayından bu yana toplamda 4 bin 150 baz puanlık bir artış gerçekleştirdi. Bu artışlar, en son mart ayında gerçekleşmişti.
İşte Karar Metni
Para Politikası Kurulu’nun karar metninde yer alan ifadeler şu şekilde:
- “Ağustos ayında aylık enflasyona dair göstergeler bütün olarak incelendiğinde, ana eğilimin belirgin bir değişim göstermediği değerlendirilmiştir.”
- “Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist baskının azaldığını teyit etmektedir.”
- “Temel mal enflasyonu, sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir.”
- “Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.”
- “Para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir.”
- “Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir.”
- “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.”
- “Enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili bir şekilde kullanılacaktır.”
- “Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir.”
- “Likidite koşulları olası gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir.”
- “Sterilizasyon araçları etkili bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir.”
- “Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.”
- “Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.”
Enflasyon Tahminleri
Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), mayıs ayında yıllık bazda yüzde 75,45 ile zirve yaptıktan sonra, politika değişiklikleri ve baz etkisi ile birlikte düşüşe geçti. Ağustos ayında bu oran yüzde 51,97 olarak kaydedildi. TCMB, yıl sonunda bu düşüşün yüzde 38 seviyesine ulaşacağını öngörürken, piyasa beklentileri ise düşüşün yüzde 43 civarında kalacağı yönünde. Eylül ayı başında güncellenen Orta Vadeli Program (OVP) yıl sonu tahmini ise yüzde 41,5 olarak belirlendi.
OVP’de 2024 yılı için daha önce öngörülen bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 6,4 olan hedefin “oldukça altında” yüzde 4,9’a revize edildiği bildirildi. Ekonomi yönetimi, bu değişimin maliye politikasının dezenflasyona güçlü destek sağlayacağının bir göstergesi olduğunu vurguladı.
KAYNAK: HABER7