Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan Önemli Açıklamalar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamına dikkat çekerek, “Maldivler, Türkiye’ye kozmetikten elektrikli makinelere, mobilyadan demir çelik ürünlerine kadar geniş bir yelpazede tarife kontenjanları sağlamıştır. Bazı ürünlerde gümrükleri sıfırlarken, bazılarında ise gümrük vergilerini önemli ölçüde indirmiştir.” ifadelerini kullandı.
Bolat, konuşmasında, iki kardeş ülkenin coğrafi olarak birbirinden uzak görünmesine rağmen, son yıllarda siyasi ve ekonomik ilişkilerde önemli bir yakınlaşma ve ilerleme kaydedildiğini vurguladı. Bu bağlamda Türkiye-Maldivler Tercihli Ticaret Anlaşması’nın imzalanacağını belirten Bolat, bu imzaların iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 45. yıl dönümüne denk geldiğini hatırlattı. Bolat, “Böylece, iki ülke arasında ticari ilişkilerin ve ticaret hacminin artırılması mümkün olacaktır. Küresel ticarette korumacılığın hızla arttığını ve çok taraflı ticaret sisteminin bu duruma henüz bir çözüm üretemediğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Biz, bu sıkıntılı ortamda iki ülke olarak karşılıklı ticareti giderek serbestleştirerek ticareti artırmayı ve her iki ülke için de kazan-kazan sonuçları elde etmeyi hedefliyoruz.” dedi.
İkili Ekonomik ve Ticaret İlişkilerinin Güçlenmesi
Bakan Bolat, Maldivler Cumhurbaşkanı Muhammed Muizzu’nun geçen yıl Ankara’da ağırlandığını hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki ülke arasındaki siyasi ve kültürel bağları kalıcı ekonomik ilişkilerle desteklemesinin Türkiye’yi dünya genelinde aranılan ve güvenilen bir ticari partner konumuna getirdiğini ifade etti. Bu durumun Türkiye-Maldivler ilişkisine de önemli bir ilerleme ve sıçrama sağlayacağını vurguladı. Bolat, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde, Hint Okyanusu’nda meydana gelen doğal afetin ardından 9 Şubat 2005’te Maldivler’e resmi bir ziyarette bulunmuştu. Maldivler Cumhurbaşkanı Muhammed Muizzu, Cumhurbaşkanı olarak seçildikten hemen sonra 26-29 Kasım 2023 tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret etti. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleşmesi açısından büyük bir önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
Bolat, sözlerine şöyle devam etti: “Tercihli Ticaret Anlaşması, yalnızca mal ticaretini değil, aynı zamanda sağlık ve bitki sağlığı tedbirleri ile ticarete ilişkin teknik engelleri, gümrük süreçlerini ve ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik kuralları da kapsamaktadır. Bu sayede, iki ülke arasında daha öngörülebilir ticaret kurallarıyla iş faaliyetlerini yürütmek mümkün olacaktır.”
Ticaret Hacminin Artırılması Hedefi
Bolat, “2023’te karşılıklı ticaret hacmimiz 33,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu Tercihli Ticaret Anlaşması’nın imzalanması ve yürürlüğe girmesiyle birlikte, ticaret hacmimizi en kısa sürede 100 milyon doların üzerine çıkarma hedefindeyiz. Anlaşmanın kapsamını gelecekte genişletmek için temaslarımız devam edecektir. Bu anlaşma, statik bir anlaşma değil, dinamik ve gelişmeye açık bir yapıya sahiptir.” dedi.
Bolat, Türkiye’nin İslam ülkeleriyle ihracatı geliştirme stratejisini sıkça vurguladığını belirterek, Türkiye-Maldivler Tercihli Ticaret Anlaşması’nın bu programların bir yansıması olduğunu ifade etti. Türkiye olarak dost ülkelerle güvenli tedarik ve arz zincirleri kurmaya devam ettiklerini ekledi.
Maldivler Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı’nın Yorumları
Maldivler Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Muhammed Saeed, Cumhurbaşkanı Muizzu’nun Türkiye’ye ziyaretinin üzerinden bir yıl geçmesinin ardından imzalanan anlaşmanın önemine değindi. Saeed, “Anlaşma kapsamındaki pazar erişim fırsatlarının her iki ülke için de önemli faydalar sağlayacağından eminim. Hem Maldivler hem de Türkiye’deki özel sektörün, anlaşmanın avantajlarından yararlanmasını umuyorum.” dedi.
Saeed, ayrıca, “Anlaşma müzakerelerinin hızlı bir şekilde sonuçlanmasının ardından, her iki ülkenin de 1 Ocak 2025’te anlaşmanın etkinleştirilmesi yönünde çalışmalarını öneriyorum.” diyerek, sürecin hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.
KAYNAK: AA