Trabzon’da, antioksidan özellikleri nedeniyle ekonomiye kazandırılan isabella üzümünün hasat dönemine giriş yapıldı. Sinop’tan Artvin’e kadar uzanan Karadeniz bölgesinde yetişen bu özel üzüm, halk arasında “kokulu üzüm” ve “ilaç üzüm” olarak anılmaktadır. Isabella üzümü, bol miktarda resveratrol ve antioksidan içermesiyle dikkat çekiyor. Kendine özgü kokusu ve yoğun aromasıyla diğer üzüm türlerinden ayrılan isabella, günümüzde üreticilerine önemli ekonomik katkılar sağlamakta.
İl genelinde isabella üzüm üretiminin artırılması amacıyla Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Tarım ve Orman Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl 400 dönüm alanda isabella üzümü üretimine destek vermek için bir protokol imzaladı.
Her Yıl Çiftçilere Ücretsiz Fidan Dağıtımı Yapılıyor
Trabzon’un en büyük ikinci ilçesi olan Akçaabat’ta, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen “Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında son dört yıldır çiftçilere ücretsiz fide dağıtılmaktadır. Üretimi her geçen gün artan isabella üzümünde hasat dönemi, ekim ayına kadar devam edecektir.
Sabahın ilk ışıklarında bahçeye inen üreticiler, narin yapısıyla dikkat çeken üzümleri, fazla zarar vermeden bağlardan toplayarak kasalara doldurmakta ve satışa hazır hale getirmektedir. Yöre halkı tarafından meyve, meyve suyu ve pekmez olarak tüketilen isabella üzümü, 2022 yılında TTSO’nun girişimleriyle kozmetik sektörüne de girmiştir.
Üretimde Yaklaşık 20 Bin Tona Ulaşıldı
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 2 bin 500 civarında isabella üzümü fidesi dağıttıklarını belirtti. Ekim, “Fideleri dağıttıktan sonra, bunların da meyve vermeye başladığını görmekteyiz. Özel sektörle de koordinasyonumuz mevcut. Çiftçilerimize, topladıkları ürünü özel sektörde değerlendirme ve Akçahasat tesisimizde işleme imkanı sunuyoruz.” dedi. Üretim miktarının yaklaşık 20 bin tona ulaştığına dikkat çeken Ekim, özel sektörün üretilen ürünlerin hemen hemen hepsini aldığını ifade etti.
Ekim, kokulu üzüm üretimini artırmayı hedeflediklerini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: “Kokulu üzümün hem meyve suyu hem de farklı ürünler olarak değerlendirilmesinde belirli bir aşamaya gelmeyi amaçlıyoruz. Kokulu üzüm, bölgeye özgü bir üründür ve bu nedenle gelişmesini sağlamak için çaba sarf ediyoruz. Belediye olarak fideler üretip dağıtmaya devam edeceğiz.”
Hemen Hemen 1,5-2 Ton Arasında Ürün Alıyoruz
Akçaabat ilçesine bağlı Cevizli Mahallesi’nde babasına ait üzüm bağlarında hasat için uğraş veren Ali Kamış, daha önce tarla olarak kullandıkları bahçede ilk kez kivi üretimi yaptıklarını söyledi. Kivi üretiminden bekledikleri verimi alamadıkları için bahçelerine kokulu üzüm fideleri diktiklerini aktaran Kamış, “Olgunlaştıkça satıyoruz. Şu an burası 1 dönümlük alan. Evin yanında da 1 dönüm daha var. Olgunlaştıkça haftada bir topluyoruz.” dedi.
Kamiş, yaklaşık 3-4 yıldır üzüm üretimi yaptıklarını belirterek, “Hemen hemen 1,5-2 ton arasında ürün alıyoruz. Şu anda durumdan memnunuz.” ifadesini kullandı. Bahçeye gereken özeni gösterdiklerinde daha yüksek verim alınabileceğine dikkat çeken Kamış, hasat sonrası üzümleri pazarcılara sattıklarını açıkladı. Ayrıca, hasat başlamadan önce ürün talebinde bulunan birçok kişi olduğunu da sözlerine ekledi. Bu yıl hava koşulları nedeniyle üzümün iki defa verim verdiğini belirten Kamış, “Altta siyahlar, üstte yeni yeşiller var. Tabii bunlar bir iki haftaya biter, diğerlerini bekleyeceğiz. Onların durumu hava şartlarına bağlı olarak şekillenecek, ama hasat sürecinin 3-4 hafta sürmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
KAYNAK: AA