TÜİK Eylül Ayı Tarım ÜFE Verilerini Açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin Tarım Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, Tarım ÜFE endeksi eylülde bir önceki aya göre yüzde 2, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 20,28, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 31,09 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 52,28 oranında bir artış gösterdi.
Sektörlerdeki bir önceki aya göre değişimlere bakıldığında, aşağıdaki veriler dikkat çekmektedir:
- Tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde %1,96 artış,
- Ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %1,81 artış,
- Balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri, balıkçılık için destekleyici hizmetlerde %3,51 artış kaydedilmiştir.
Ana gruplar bazında bir önceki aya göre değerlendirme yapıldığında, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde %4,1, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %1,25 artış gözlemlenirken, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde ise %2,19 azalma kaydedilmiştir. Yıllık Tarım ÜFE’ye göre, 7 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim sergilemiştir.
Yıllık bazda azalan tek grup, %0,57 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular olmuştur. Yıllık artışın en az olduğu alt gruplar ise %17,67 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar, %21,83 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar olarak sıralanmaktadır.
Buna karşılık, yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise %110,74 ile yağlı meyveler, %64,13 ile koyun ve keçi, canlı, bunların işlenmemiş süt ve yapağıları olarak belirlenmiştir.
Aylık Tarım ÜFE’ye göre değerlendirmede ise 7 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim göstermiştir. Bir önceki aya göre azalışın en fazla olduğu gruplar %6,71 ile üzüm, %3,53 ile tropikal ve subtropikal meyveler olmuştur.
Aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise %17,23 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar, %10,08 ile lifli bitkiler olarak kaydedilmiştir.
KAYNAK: AA