Türkiye Çelik Üretimi ve Dış Ticaret Verileri: Temmuz 2023 Raporu

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Temmuz Ayı Verilerini Açıkladı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), 2023 yılı temmuz ayına ait çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına oranla %4 artış göstererek 3,1 milyon ton seviyesine ulaştı. Ocak-temmuz döneminde ise ham çelik üretimi %14,9 oranında artarak toplam 21,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

Nihai mamul tüketimi ise temmuz ayında %19,4 oranında azalarak 2,8 milyon tona geriledi. Ocak-temmuz döneminde ise 2022 yılının aynı dönemine kıyasla %6,3’lük bir düşüşle 21,8 milyon ton seviyesine düştü.

Çelik Ürünleri İhracatı Artış Gösterdi

Temmuz ayında çelik ürünleri ihracatı, miktar bakımından %48,7 artışla 1,3 milyon ton, değer yönünden ise %35,7 artışla 903,2 milyon dolar olarak kaydedildi. Ocak-temmuz döneminde ise 2023’ün aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar bazında %45,3’lük bir artışla 7,7 milyon tona, değer bazında ise %25,1’lik bir artışla 5,7 milyar dolara yükseldi.

İthalat Düşüş Göstermekte

Temmuz ayında çelik ithalatı, geçen yılın aynı ayına göre miktar bakımından %24 azalışla 1,2 milyon ton, değer yönünden ise %29,6 düşüşle 987,9 milyon dolar olarak hesaplandı. Ocak-temmuz döneminde ise 2023 yılı itibarıyla ithalat, miktar bazında %14,8 düşüşle 9,4 milyon ton, değer itibarıyla %21 azalarak 7,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın ocak-temmuz döneminde %47,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde %75,8 seviyesine yükseldi.

Türkiye, Üretimini En Hızlı Artıran İkinci Ülke

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, ocak-temmuz döneminde dünya genelinde ham çelik üretiminin %0,7 azaldığını belirtirken, Türkiye’nin %14,9’luk bir artışla bu dönemde üretimini en hızlı artıran ikinci ülke olduğunu ifade etti. Yayan, ABD ve Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik dış satışların yüksek oranlı artışının, son yıllarda bu ülkelere gerçekleştirilen ihracatın önemli ölçüde gerilemesine bağlı olarak oluşan baz etkisinden kaynaklandığını vurguladı.

Yayan, ayrıca Kızıldeniz’de yaşanan gerilimlerin, Uzak Doğu’daki üreticilerin Avrupa pazarına ulaşımını zorlaştırdığını ve bu durumun açığa çıkan talebin kısmen Türk üreticileri tarafından karşılanmasına katkı sağladığını belirtti. Türkiye’nin 2020 yılında Çin’den 396 bin ton çelik ürünleri ithalatı gerçekleştirirken, bu rakamın 2022 yılında 1,9 milyon tona ve 2023 yılında ise 3,3 milyon tona yükseldiğini kaydetti.

Yayan, birçok ülkenin yurt içi piyasalarını korumaya çalışırken, Türkiye’nin açık pazar haline gelmesinin önlenmesi için en kısa sürede ithalatı sınırlayıcı tedbirlerin devreye alınmasının yalnızca çelik sektörü açısından değil, aynı zamanda dış ticaret ve cari işlemler dengesi açığının azaltılması açısından da büyük önem taşıdığını dile getirdi.

KAYNAK: AA