Türkiye Ekonomisine İlişkin Değerlendirmeler
Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen önemli bir toplantıda Türkiye ekonomisi hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücretle ilgili bir soru üzerine Şimşek, “Asgari ücret, sendikalar, işverenler ve hükümet arasında yapılan müzakereler sonucunda belirleniyor. Bu aşamada benim herhangi bir yorum yapmam uygun olmaz. Sendikaların, işverenlerin ve hükümetin rekabet gücünü belirli bir düzeyde koruma konusunda duyarlı olacaklarına eminim. Bu nedenle, herhangi bir rakam üzerinden konuşarak süreci önceden değerlendirmek doğru bir yaklaşım olmaz.” şeklinde yanıt verdi.
“Bir Numara Öncelik: Fiyat İstikrarını Sağlamak” Şimşek, Türkiye ekonomisinde şimdiye kadar kaydedilen ilerlemelere de dikkat çekerek, son 12 ayda bazı alanlarda büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini ve bazı hedeflerin çok ilerisinde olduklarını ifade etti. Şimşek, bir numaralı önceliklerinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu ve bunun zaman alacağını belirtti. İkinci önceliklerinin mali disiplini yeniden tesis etmek olduğunu vurguladı. Ayrıca, cari açığı daraltarak daha sürdürülebilir bir dış denge sağlamak ve en önemlisi yapısal reformları hayata geçirmek istediklerini söyledi.
Şimşek, cari açığın daralmasının Türkiye’nin zorlu coğrafi koşullarına rağmen başarıldığını belirterek, amaçlarının bunu sürdürülebilir hale getirmek olduğunun altını çizdi. Bunun, yapısal dönüşümler gerektirdiğini ifade etti. Türkiye’nin rezervlerini de yeniden inşa ettiğine dikkat çeken Şimşek, bunun bir kısmının Türk şirketlerinin ve hane halkının Türk lirasına olan artan güveniyle ilgili olduğunu vurguladı.
“Reformlar İçin Mali Alan Oluşturmak İstiyoruz” Şimşek, vergi tabanını genişletme çabalarında bulunduklarını ve deprem dışı harcamalara yönelik güçlü bir kontrol sağladıklarını belirtti. Gelecek yıl cari açığın GSYH’ye oranını yüzde 3 civarına düşürmeyi hedeflediklerini anlattı. Enflasyonu düşürmek istediklerine de dikkat çeken Şimşek, “Merkez Bankası’nın enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmesine yardımcı olmak istiyoruz. Reformlar için mali alan yaratmak istiyoruz.” dedi.
Şimşek, reformların maliyetine değinerek dijital, yeşil ve sanayide dönüşüm gibi alanların önemli kaynak gerektirdiğini ifade etti. Dış ve iç şoklara karşı tamponlar yaratma hedefinde olduklarını belirtti ve “Gelecek yıl dönüm noktası olacak. Enflasyonu düşürme konusunda maliye politikası daha güçlü bir şekilde devreye girecek ve önemli bir negatif mali itki oluşturacak.” şeklinde konuştu.
KAYNAK: AA