Ekonomide Son Durum: Büyüme ve İstihdam Verileri
Bakan Şimşek, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verilerini değerlendirdi. Ülkemizin ekonomisi, ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,5 oranında bir büyüme kaydetti. Böylece, yılın ilk yarısında toplam büyüme oranı yüzde 3,8 olarak gerçekleşti. Şimşek, milli gelirin ikinci çeyrek itibarıyla yıllıklandırılmış olarak 1,2 trilyon doları aştığını belirtti.
İkinci çeyrek verilerinde dikkat çeken bir diğer nokta ise, takvim ve köprü günlerinin ekonomik aktivite üzerindeki etkileri. Bu dönemde, ekonominin yüzde 23’ünü oluşturan sanayi sektörünün daralma yaşadığını, ancak sanayi dışındaki diğer tüm sektörlerin büyümeye devam ettiğini vurguladı.
Ekonomide dengelenmenin sürdüğüne dikkat çeken Bakan Şimşek, iç talebin büyümeye katkısının 1,2 puana gerilediğini, net dış talebin ise pozitif katkısının 1,3 puan olduğunu belirtti:
“İşsizlik oranı, yüzde 8,8 seviyesinde yatay bir seyir izledi. İstihdam, geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 milyon kişi, bir önceki çeyreğe göre ise 205 bin kişi artış gösterdi. Öncü göstergeler, yılın üçüncü çeyreğinde büyümede dengelenmenin devam ettiğine işaret ediyor. 2024 yılı genelinde iç talebin büyümeye daha az katkı vereceği dengeli bir büyüme yapısı öngörüyoruz. Öngörülebilir ve uluslararası normlara uygun politikalarımız, ekonomimizi güçlendirmeye devam ediyor. Büyümede dengelenme süreci başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girildi.”
“Gelecek Adımlar ve Hedefler”
Bakan Şimşek, kırılganlıkları önemli ölçüde azalttıkları zorlu bir dönemi geride bıraktıklarını belirtti. Güçlenen makro finansal istikrarın ve daha destekleyici olması beklenen küresel koşulların, dezenflasyonun büyüme üzerindeki kısa vadeli etkilerini sınırlamasını beklediklerini ifade etti. Ayrıca, yakın zamanda 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Program’ın (OVP) kamuoyuyla paylaşılacağını da duyurdu.
Şimşek, açıklamalarına devam ederek, “İyileşen güven ve istikrar ortamını pekiştirmek ve program hedeflerimize ulaşmak için adımlarımızı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz. Öncelikli amacımız, kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümenin zeminini güçlendirmek; katma değerli üretimi, istihdamı, yatırımı ve ihracatı destekleyerek büyümenin potansiyelini artırmak ve vatandaşlarımızın refahını yükseltmektir.” dedi.
KAYNAK: AA