Türkiye ve Mısır Arasındaki Yeni İş Birliği
Son dönemde imzalanan anlaşmalarla iş birliğini derinleştiren Türkiye ve Mısır, Libya’daki petrol krizine karşı güçlerini birleştirme kararı aldı. Batı basınında yer alan haberlere göre, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi’nin Türkiye ziyareti, bu yeni iş birliğinin önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Türkiye-Mısır ilişkilerinde yeni bir döneme geçiş yapılırken, iki ülkeden bölgesel krizlerin çözümüne yönelik kritik adımlar gelmeye başladı.
12 yıl aradan sonra Mısır’dan Türkiye’ye gerçekleştirilen cumhurbaşkanı düzeyindeki bu ilk ziyaretin yansımaları Batı basınında geniş bir şekilde ele alındı. Türkiye ve Mısır’ın Libya krizini ele almak üzere ortak bir çerçeve oluşturduğu belirtiliyor.
TÜRKİYE VE MISIR’IN LİBYA’DA GÜCÜNÜ BİRLEŞTİRMESİ
Libya’daki diplomatik değişim sürecine dikkat çekilirken, Sisi’nin Türkiye ziyareti, iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişimi açısından önemli bir adım olarak kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin huzurunda imzalanan 17 anlaşmanın, Libya’daki mevcut duruma yönelik ortak bir yaklaşım geliştirmeye zemin hazırladığı ifade ediliyor. Ekonomik iş birliğini güçlendiren Türkiye ve Mısır, Libya’daki doğu ve batı tarafları arasında petrol ablukasının kaldırılması için bir anlaşma yapılması yönünde baskı yapıyor.
BÖLGESEL ÇIKARLARIN ÖRTÜŞMESİ
Libya’daki istikrarsızlığın Akdeniz bölgesi için ciddi güvenlik riskleri oluşturduğu vurgulanırken, Türkiye ve Mısır’ın, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı ortak bir duruş sergilediği de kaydediliyor. Ayrıca, Sudan’daki iç savaş ve Somali ile Etiyopya arasındaki giderek artan gerginlikler bağlamında da iki ülkenin çıkarlarının örtüştüğü belirtiliyor.
DİPLOMATİK DÖNÜŞÜM VE UMUT VERİCİ GELİŞMELER
Libya’nın günlük 1 milyon varil civarındaki petrol üretiminin, ülke ekonomisi ve Avrupa’nın enerji tedariki açısından kritik bir öneme sahip olduğu ifade ediliyor. Türk ve Mısırlı şirketlerin, daha önce muhalif grupların kontrolünde olan bölgelerde Libya’nın yeniden inşa projelerine daha fazla dahil olduğu belirtiliyor. Bu diplomatik dönüşüm, Libya krizinin çözümü için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.