Temmuz ayında kabul edilen “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Türkiye’de kripto varlıklarla ilgili ilk yasal çerçeve oluşturulmuş oldu. Bu yeni düzenleme ile birlikte kripto varlık piyasalarını düzenleme yetkisi Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) verilmiştir. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, gözler bu kapsamda atılacak adımlara çevrildi. İkincil düzenlemelere ilişkin çalışmalar ise “2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı”nda belirtilmiştir. Bu program çerçevesinde, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için ikincil düzenlemelerin 2025 yılına kadar tamamlanması hedeflenmektedir.
İkincil Düzenlemeler ve Kripto Varlıkların Kullanımı
Uzmanlar, özellikle kripto borsalarında lisans ve sosyal medya üzerinden yapılan yatırım danışmanlığı şartlarının da ikincil düzenlemelerde yer almasını beklemektedir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Burak Gemalmaz, bu düzenlemelerin kripto varlık hizmet sağlayıcılarının bilgi sistemlerinin denetimi ve kripto varlık saklama hizmeti sunan şirketlere dair usul ve esasları içerebileceğini vurgulamaktadır.
Gemalmaz, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından ödemelerde kripto varlıkların kullanımını kısıtlayan yönetmeliğin hala geçerli olduğunu belirterek, “Kripto varlıkların asıl amacı, eşten eşe ödeme yapmaktır. Ancak bu varlıkların kullanımını kısıtlayan yasal düzenlemelerin kaldırılması veya kapsamının daraltılması gerekmektedir. Eğer bu kapsam daralırsa, kripto varlıkların kullanımı artacak ve ülkemiz daha çeşitli kripto varlık yatırımları ile şirketlerini ağırlayabilecektir” ifadelerini kullanmıştır.
Detaylı Düzenlemelere İhtiyaç Var
Gemalmaz, ayrıca yurt dışında yerleşik kripto varlık platformlarının Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet verip vermediğinin düzenlenebileceğini de ifade etti. Platformlar üzerinden kripto varlıkların alınıp satılmasına dair detaylı düzenlemelerin gerekli olduğuna dikkat çekti. “Bankaların sektöre katılımıyla birlikte saklama hizmetlerine ilişkin belirlemelerin yanı sıra, sosyal medyadaki kripto varlık fenomenlerinin yol açtığı mağduriyetlerin önlenmesi için yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliğine dair usul ve esasların acilen getirilmesi faydalı olacaktır” dedi.
Lisans Konusunun Belirsizliği
Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkan Yardımcısı Avukat Burak Mercan, SPK’nın kripto varlık hizmet sağlayıcılarına, yani kripto borsalarına faaliyet bildiriminde bulunmaları için belirli bir süre tanıdığını aktardı. Mercan, bu bildirimlerin borsalar için lisans aldığı anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Henüz kripto varlık borsalarında lisans konusunun ayrıntıları netleşmiş değil. Bu nedenle ikincil düzenlemelerin öncelikle kripto varlık borsalarının lisans şartlarına odaklanacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Mercan, “Stablecoin” olarak adlandırılan, değeri itibari para birimlerine sabitlenmiş varlıkların da henüz detaylı bir düzenlemeye tabi olmadığını belirtmiştir. Bu konunun ikincil düzenlemelerle ele alınmasının piyasa istikrarı açısından önemli olduğunu ifade ederek, kripto varlıklarla ilgili yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliğinin düzenlenmesinin kritik bir gereklilik olduğuna dikkat çekmiştir.
Kripto madenciliği konusunda Türkiye’de henüz bir düzenleme bulunmadığını hatırlatan Mercan, bu tür faaliyetlerin çevreye zarar vermediği sürece katı kurallarla yasaklanmaması gerektiğini belirtmiştir. Mercan, SPK’nın sektörü yakından takip ettiğini ve uluslararası çalışmalara hakim olduğunu göz önünde bulundurursak, 2025 yılı itibarıyla ikincil düzenlemelerin hızla devam etmesini bekleyebileceğimizi ifade etti. “Düzenlemelerin zamanlaması hakkında kesin bir tarih vermek zor olsa da, 2025’in kış ve bahar aylarında birçok ikincil düzenlemenin yapılabileceğini öngörüyorum” dedi.
KAYNAK: AA