Özelleştirme Süreçleri Devam Ediyor
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye’de ekonomide verimliliği artırmak, kamu harcamalarını azaltmak ve Hazineye ait taşınmazları değerlendirerek kamuya gelir sağlamak amacıyla yürütülen özelleştirme süreçleri devam etmektedir. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı kararları doğrultusunda belirlenen strateji çerçevesinde gelecek yıl toplam 145 ihale gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Ayrıca, Başkanlığın 2026 ve 2027 yılları için de her yıl 150 ihale düzenlemesi hedeflenmektedir. Bu üç yıllık dönemde her yıl için 30 milyar liralık özelleştirme geliri elde edilmesi amaçlanmaktadır.
10 AYDA 57 İHALE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Özelleştirme faaliyetleri kapsamında, 2023 yılının ocak-ekim döneminde toplam 57 ihale gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde elde edilen toplam ihale bedeli 39 milyar 248 milyon lirayı bulmuş ve bu yıl için belirlenen 20 milyar liralık Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin aşılması sağlanmıştır. En yüksek gelir elde edilen özelleştirme ihalesi, Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı olmuştur. İhaleye, 505 milyon dolarla en yüksek teklifi iş insanı Vahit Karaarslan vermiştir. İkinci sırada ise Ankara Akköprü’deki taşınmazların ve üzerindeki yapıların özelleştirme ihalesi yer almaktadır. Gamador İnşaat Taahhüt Hayvancılık İthalat İhracat İmalat Üretim AŞ, bu ihalede 7 milyar 500 milyon lirayla en yüksek teklifi veren şirket olmuştur. Ayrıca, Ankara Karakusunlar ve İzmir Urla Kalabak’taki taşınmaz özelleştirmeleri de en yüksek teklif verilen ihaleler arasında yer almaktadır. Karakusunlar’daki taşınmaz için 6 milyar 285 milyon lira, Kalabak’taki taşınmaz için ise 2 milyar 320 milyon lira teklif verilmiştir.
Araç Muayene İstasyonlarının Yeniden Özelleştirilmesi
Öte yandan, bu yıl araç muayene istasyonlarının yeniden özelleştirilmesi için ihale ilanına çıkılmıştır. İlana göre, birinci ve ikinci bölge araç muayene istasyonlarının yapım, bakım ve işletilmesi hizmetleri, imtiyaz hakkı verilmesi suretiyle 20 yıl süreyle özelleştirilecektir. Bölge başına ihale şartname bedeli 750 bin lira, geçici teminat bedeli ise 15 milyon dolar olarak belirlenmiştir. İhaleler için son teklif verme tarihi 10 Ocak 2025 olarak duyurulmuştur.
HES’LER İÇİN ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ
Bu dönemde enerji özelleştirmeleri de hız kazanacaktır. Çamlıgöze ve Koyulhisar hidroelektrik santralleri ile bu santraller tarafından kullanılan taşınmazlar, bir bütün halinde işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecektir. Son teklif verme tarihi 10 Aralık olan ihale için şartname bedeli 60 bin, geçici teminat bedeli ise 30 milyon lira olarak açıklanmıştır. Çayırhan Termik Santrali özelleştirilmesine ilişkin ihalede de 4 Aralık’a kadar teklif verilebilecektir. Ayrıca, Adana’da bulunan Seyhan 2-Yüreğir HES’e ilişkin özelleştirme hazırlık çalışmaları da tamamlanmış ve ihale ilanına 1 Kasım’da çıkılmıştır. Kırıkkale’deki Kapulukaya HES ve Ankara’daki Kesikköprü HES’e ilişkin ihale ilanına da bu ay içinde çıkılması hedeflenmektedir. Iğdır Gaziler HES ile Bozcaada Rüzgar Santrali’nin özelleştirme hazırlık çalışmaları da devam etmektedir.
KAYNAK: AA