Türkiye’nin e-Devlet Gelişimi: 2024 Sonuçları
AA muhabirinin, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden edindiği bilgilere göre, Birleşmiş Milletler (BM) e-Devlet Araştırmaları, BM Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü (UN DESA) altındaki Kamu İdaresi ve Yönetim Bölümü (DPADM) tarafından titizlikle yürütülmektedir. 2003 yılından bu yana yayımlanan raporlar, 2008 itibarıyla düzenli bir şekilde her iki yılda bir gerçekleştirilmektedir ve 2010 yılından itibaren 193 ülkeyi kapsamaktadır.
Bu araştırma kapsamında hesaplanan e-Devlet Gelişmişlik Endeksi, BM üyesi ülkelerin e-Devlet alanındaki gelişmişlik düzeyini belirlemekte kritik bir rol oynamaktadır. Endeks, üç ana bileşen üzerinden ölçülmektedir:
- e-Devlet Gelişmişlik Endeksi
- Telekomünikasyon Altyapısı Endeksi
- Beşeri Sermaye Endeksi
2024 yılı BM e-Devlet Araştırmaları sonuçlarına göre, Türkiye, 193 ülke arasında e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’nde bir önceki döneme kıyasla 21 sıra yükselerek 27. sıraya yerleşmiştir. Aynı araştırma çerçevesinde ölçülen e-Katılım Endeksi‘nde ise Türkiye, 22. sırada yer almayı başarmıştır. Bu sonuçlar, Türkiye’nin e-Devlet alanında kaydettiği ilerlemeyi göstermektedir.
Türkiye, 2024 e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’nde en fazla ilerleme kaydeden ülkeler arasında yer alırken, “Çok Yüksek e-Devlet Gelişmişlik Endeksine Sahip Ülkeler” kategorisinde de tutulmaktadır. Bu yıl, e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’nde ilk 10 ülke sıralaması şu şekildedir:
- Danimarka
- Estonya
- Singapur
- Güney Kore
- İzlanda
- Suudi Arabistan
- Birleşik Krallık
- Avustralya
- Finlandiya
- Hollanda
Türkiye, üst orta gelir seviyesindeki 56 ülke arasında e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’nde 2. sırada yer almıştır. Bu sıralamada ilk 5 ülke ise Kazakistan, Türkiye, Hırvatistan, Çin ve Sırbistan olarak belirlenmiştir. Asya bölgesinde de Türkiye, 47 ülke arasında e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’nde 9. sırada konumlanmıştır. Asya’daki ilk 10 ülke ise şunlardır:
- Singapur
- Kore Cumhuriyeti
- Suudi Arabistan
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Japonya
- Bahreyn
- İsrail
- Kazakistan
- Türkiye
- Çin
Türkiye’nin Asya (Batı Asya alt bölgesi) ve dünya ortalaması puanları incelendiğinde, tüm alt endeks bileşenlerinde bölge ve dünya ortalamasının üzerinde olduğu ve ilk sıralarda yer aldığı gözlemlenmiştir.
2018 yılında ilk defa pilot olarak 40 şehir için ölçülen Yerel Çevrim İçi Hizmet Endeksi kapsamında 2024’te 193 ülkenin en kalabalık şehirleri için değerlendirme yapılmıştır. Türkiye’den İstanbul için gerçekleştirilen ölçümlerde, 2020 yılı raporunda 12. sırada bulunan İstanbul, 2022 yılı raporunda 11. sıraya yükselmişken, bu yıl 7. sıraya çıkarak “Çok Yüksek LOSI” değerine sahip şehirler arasında yer almıştır. Böylece İstanbul, Berlin, Seul, Singapur ve Londra gibi önemli metropolleri geride bırakmayı başarmıştır.
KAYNAK: AA