Türkiye’nin Doğal Gaz Tedarikinde Yeni Adımlar
Türkiye, doğal gaz tedarikinde çeşitliliği artırmak amacıyla önemli adımlar atmaya devam ediyor. Daha önce 3 küresel enerji şirketiyle imzalanan anlaşmalara bir yenisi daha katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Amerika Birleşik Devletleri temasları sırasında, BOTAŞ ile TotalEnergies arasında 10 yıllık sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile TotalEnergies, 2027 yılından itibaren her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküp LNG kargosu sağlayacak.
BOTAŞ, bu LNG’nin bir kısmını ABD dolum limanlarından, diğer kısmını ise Türkiye ve Avrupa terminallerinden teslim alabilecek. İmza töreninin ardından Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 50-55 milyar metreküplük doğal gaz tüketimi ile Avrupa’nın dördüncü en büyük doğal gaz piyasası olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de farklı kaynaklardan gelen gazların karışmasıyla bir Türk Harmanı oluşturuyoruz. Bu karışımı, özellikle Güney Doğu Avrupa’daki gaz ihtiyacı olan ülkelere sunma noktasında önemli bir aşamaya geldik.” açıklamasında bulundu.
Doğal Gaz Merkezi Olma Hedefi
Farklı kaynaklardan sağladığı doğal gazı güçlü altyapısıyla depolayabilen Türkiye, doğal gaz merkezi olma hedefi doğrultusunda stratejik adımlar atıyor. ABD’nin Houston eyaletinde düzenlenen Gastech 2024 Fuarı ve Konferansı sırasında, global enerji şirketi TotalEnergies ile BOTAŞ arasında bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya Bakan Bayraktar’ın yanı sıra BOTAŞ Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ve TotalEnergies LNG Kıdemli Başkan Yardımcısı Gregory Joffroy katıldı.
Tedarik Portföyünün Çeşitlenmesi
Anlaşma çerçevesinde, TotalEnergies, 2027 yılından itibaren her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküplük 16 adet LNG kargosu sağlayacak. BOTAŞ, LNG’nin bir kısmını ABD dolum limanlarından, bir kısmını ise Türkiye ve Avrupa terminallerinden teslim alabilecek. Bu anlaşma ile Türkiye’nin doğal gaz tedarik portföyü çeşitlenecek ve BOTAŞ, benzer anlaşmalarla operasyonel ve ticari kabiliyetlerini artırarak küresel pazarda daha güçlü bir konuma gelecek.
Uzun Dönemli Anlaşmalar ve Yatırımlar
İmza töreninin ardından Bakan Bayraktar, doğal gazı çeşitli kaynaklardan temin etmeyi hedeflediklerini ve bu doğrultuda altyapıya yatırım yaptıklarını belirtti. “Yaptığımız yatırımlarla, Türkiye artık yıllık gaz ihtiyacının yarısını sıvılaştırılmış şekilde alabilecek bir konuma geldi. Bugüne kadar yalnızca spot bazda yaptığımız LNG alımlarını, artık uzun vadeli anlaşmalarla sürdürebilir hale geldik.” dedi.
10 Yılı Kapsayan Anlaşma
Bayraktar, Total ile yapılan anlaşmanın 10 yılı kapsadığını ifade ederek, “2027 yılından itibaren 10 yıl boyunca, toplamda 16 kargoluk LNG’nin Türkiye’ye teslim edileceği bir anlaşma imzaladık. Bu, toplamda 16 milyar metreküplük bir anlaşma anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.
80 Milyar Metreküp Kapasite
Türkiye’nin mevcut altyapısıyla ihtiyacının üzerinde gaz alabilecek duruma geldiğini vurgulayan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretim, uluslararası boru hattı projeleri ve LNG altyapısıyla Türkiye’nin giriş kapasitesinin yaklaşık 80 milyar metreküpü rahatlıkla karşılayabileceğini belirtti.
İhracat Hedefleri
Bayraktar, Türkiye’nin 50-55 milyar metreküplük tüketimi ile Avrupa’nın 4. en büyük doğal gaz pazarı olduğu düşünüldüğünde, kalan miktarı Avrupa’ya ihraç edebileceğini vurguladı. “Türkiye’de farklı kaynaklardan gelen gazları karıştırarak bir Türk Harmanı oluşturuyoruz. Bu karışımı, Avrupa’daki müşterilere, özellikle Güney Doğu Avrupa’daki gaz ihtiyacı olan ülkelere sunma noktasında önemli bir aşamaya geldik. Şu anda Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’a bu gazı ihraç ediyoruz. Bunu daha büyük miktarlarda gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Yeni Anlaşmalar Olasılığı
Kimlerin, hangi uygun şartlarda, daha rekabetçi, daha ucuz ve esnek kontrat şartları önerirse değerlendirerek bir gaz portföyü oluşturduklarını ifade eden Bayraktar, “Yeni olabilecek bu tarz anlaşmalar da elbette mümkündür. Ülkemize en ucuz kaynaktan, en rekabetçi şartlarla gaz tedarik etmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Son Dört Ayda Dört Anlaşma
Türkiye, bu son anlaşma ile sıvılaştırılmış doğal gaz alanında son dört ayda dört uzun süreli anlaşma imzalamış oldu. Geçtiğimiz Mayıs ayında BOTAŞ, iki ayrı şirket ile 10 yıl süreyle LNG alımına yönelik anlaşmalar yapmıştı. Eylül ayında da BOTAŞ ile Shell arasında, 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan bir anlaşma ile yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosu teslimatı konusunda mutabık kalmıştı.