Türkiye’nin Enerji Stratejileri ve Çin ile İşbirlikleri

Türkiye’nin Enerji Stratejileri ve Çin ile Olan İşbirlikleri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ekim ayında ileri düzeyde görüşmeler yapmak üzere bir heyetle birlikte Çin’e gitmesi planlanıyor. Bu önemli adım, Türkiye’nin Çin ve Rusya’nın da yer aldığı, gelişmekte olan beş büyük ülkenin oluşturduğu BRICS’e katılmak için yaptığı başvurunun hemen öncesine denk geliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği bir basın toplantısında, “Ülkemizi küresel nadir toprak elementleri tedarik zincirinde önemli bir oyuncu hâline getirecek endüstriyel ölçekteki tesisin devreye alınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu. Kacır, ayrıca “Türkiye’yi elektrikli araçlar, batarya ve yenilenebilir enerji teknolojilerinde hammaddeden son ürüne üretim zincirinin farklı halkalarında da söz sahibi konuma taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Çin, son 30 yıl içinde madencilik sektöründe ve özellikle rüzgar türbinleri, askeri donanım ve elektrikli araçlar gibi birçok alanda kullanılan nadir toprak elementlerinin rafine edilmesi konusunda oldukça etkili bir konumda yer aldı.

İki Dev, Türkiye’de Fabrika Kuracak

Çinli üreticiler, Türkiye’nin Gümrük Birliği üyeliğinden yararlanarak Avrupa pazarındaki paylarını artırmaya yönelik yatırımlar yapmayı hedefliyor. Halihazırda, Türkiye, BYD ve Chery Automobile Co Ltd. gibi firmalarla ülkede fabrika yatırımları için müzakereler yürütüyor.

İşbirliği Büyük Fırsat

İki yıl önce Türkiye, Eskişehir’in Beylikova ilçesinde, tek bir alanda dünyanın en büyük ikinci nadir toprak mineralleri rezervini keşfetti. Enerji Bakanlığı, bu hammaddeleri işlemek üzere bir zenginleştirme tesisi kurma niyetini duyurdu. Yetkililer, Türkiye’nin Beylikova’da keşfedilen elementleri mümkün olan en yüksek saflıkta ayrı ayrı elementlere ayırma hedefinde olduğunu vurguluyor.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı olan Global Times gazetesi, bu bulgunun Türkiye ve Çin’in işbirliği yapması için büyük bir fırsat sunduğuna dikkat çekmişti.

Energy China ile Kritik Görüşme

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Energy China firmasıyla yenilenebilir enerji alanındaki yatırım imkanlarını görüşmek üzere bir araya geldi. Bayraktar, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, Energy China Başkanı Lin Xiaodan ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul ettiğini bildirdi. Bakan, görüşmeye dair “Mayıs ayındaki Çin seyahatimizde ele aldığımız ülkemizde gerçekleştirilecek yenilenebilir enerji konusundaki büyük ölçekli yatırım imkanlarının detaylarını ele aldık.” ifadesini kullandı.

KAYNAK: BLOOMBERG HT