
Türkiye’nin F-35 Programına Yeniden Dahil Olma Çabaları Yunan Lobisini Panikletti
Türkiye, kendi savaş uçağı Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN’ı geliştirme sürecinde önemli ilerlemeler kaydederken, ABD’den gelen Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil olmasına yönelik artan talepler, Yunan lobilerini endişelendirdi. Yunan lobisi, Helen Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Türkiye’nin F-35 programına girmesini engellemek amacıyla imza kampanyası başlattı.
F-35’LER İÇİN YAZILAN MEKTUP
Yunan basınında yer alan haberlere göre, HALC, Biden Yönetimi’ndeki yetkililere bir mektup gönderdi. Kathimerini gazetesinin haberine göre, Yunan lobisi, Türkiye’nin F-35 programına tekrar dahil olmasına yönelik olumlu yaklaşımların ardından, ABD Senatörleri Ben Cardin ve Jim Risch ile Temsilciler Michael McCaul ve Gregory Meeks’e bir mektup iletti. Mektupta, “Türkiye, F-35 programına yeniden kabul edilmeden önce Amerikan halkına kanıtlaması gereken çok şey var.” ifadesi dikkat çekti.
MAVİ VATAN İDEOLOJİSİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLER
Mektupta, Yunan lobisi, Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki F-16 savaş uçaklarıyla gerçekleştirdiği devriye uçuşlarından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Ayrıca, Türkiye’nin ‘Mavi Vatan’ ideolojisine atıfta bulunan lobinin, Türkiye’nin kendi savaş uçağını geliştirmesi konusundaki kaygıları da vurgulandı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın “Türkiye bağımsız bir dış politika çiziyor.” şeklindeki sözlerine referans veren Yunan lobisi, Ankara’nın izlediği barışçıl dış politikayı kabullenemedi. Mektup, “Politikalar sürdürdüğü sürece, GE Aerospace Motorları ve diğer savunma ürünleri için Türkiye’nin taleplerini reddetmenizi rica ediyoruz.” ifadeleriyle sona erdi.
TÜRKİYE MMU KAAN’I GELİŞTİRİYOR
Ambargolara karşı bağımsız bir savunma sanayii oluşturma çabasıyla Türkiye, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) bünyesinde Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN’ı geliştirdi. Radar dalgalarını sönümleme yeteneğine sahip kompozit malzemelerden üretilen MMU KAAN, çift motorlu, düşük görünürlük özelliği taşıyan, gelişmiş atış sistemlerine ve çift fonksiyonlu radar sistemine sahip bir savaş uçağı olarak öne çıkıyor. MMU KAAN, ASELSAN tarafından geliştirilen elektronik harp sistemi ve 360 derece elektro-optik gözetleme sistemi kullanacak. Uçak, dördü gövde içinde ve dördü gövdenin yan taraflarında olmak üzere toplam sekiz adet orta ve uzun menzilli füze taşıyabilecek kapasiteye sahip. Türkiye, KAAN ile birlikte 5. nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasına girmeyi hedefliyor ve yüksek hava muharebe menzili ile süpersonik hızda stratejik taarruz yeteneklerine ulaşacak.
KAYNAK: STAR