Türkiye’nin Somali’de Enerji Arama Faaliyetleri
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Somali’de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini kendi gemileriyle operatör olarak yürütme yeteneğine sahip olduğunu vurguladı. Bayraktar, “Somali denizlerindeki arama faaliyetleri ve Oruç Reis gemimizin ilk görevi, bu anlamda bizim için tarihi bir dönemi başlatıyor.” dedi. Bakan, Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında enerji alanındaki gelişmelere dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Oruç Reis’in Somali’ye gönderildiği 5 Ekim tarihinin “tarihi bir gün” olduğunu belirten Bayraktar, bu geminin tamamen Türkiye’de tasarlanıp üretildiğini ifade etti. Türkiye’nin petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığının azaltılması amacıyla 2016 yılında açıklanan “Milli Enerji ve Maden Politikası” çerçevesinde hızla ilerlediklerine dikkat çekti. Bayraktar, gelinen aşamada kamu ve özel sektörün günlük petrol üretiminin yaklaşık 110 bin varile ulaştığını aktardı.
Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda günlük üretimin 6 milyon metreküpü aştığını belirten Bayraktar, önümüzdeki dönemde kasım-aralık ayları için 7,5 milyon metreküp, 2024 yılının ilk çeyreği için ise 10 milyon metreküp üretim hedeflediklerini hatırlattı.
Doğalgaz Üretiminde Hedefler
Bayraktar, Karadeniz’deki üretimin hızla artırılması gerektiğinin altını çizerken, Çanakkale’de aktivasyon çalışmaları süren yüzer platform sayesinde günlük doğalgaz üretiminin 20 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti. Yoğun arama ve üretim stratejisi kapsamında Türkiye’nin henüz keşfedilmemiş lokasyonlarda ve coğrafyalarda arama yapması gerektiğini vurguladı.
Farklı coğrafyalarda ortaklık yöntemiyle petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını yürütmeyi planladıklarını belirten Bayraktar, Türkiye’nin Irak’ın Basra bölgesinde ve Azerbaycan’da Şahdeniz’de mevcut faaliyetlerine dikkat çekti. Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni coğrafyalar ve yeni hedeflerimiz var. Bunlardan biri Somali denizleri. Ayrıca Irak’ta farklı projelerde yer almayı hedefliyoruz. Kuzey Irak’ta şu anda üç petrol sahasında ortaklıklarımız bulunuyor, ancak bunu daha da büyütmek istiyoruz. Basra’da daha aktif olmak istiyoruz. Libya’da hem karada hem de denizlerde daha fazla yer almak istiyoruz. Bu bağlamda farklı coğrafyalarda arayışlarımız devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de bu çabalarımıza devam edeceğiz. Somali denizlerindeki arama ve Oruç Reis gemimizin ilk görevi, bu bağlamda bizim için tarihi bir dönemi başlatıyor. Çünkü artık kendi gemilerimizle, operatör olarak arama yapabilen bir ülke haline geldik.”
Somali’de sismik arama sonrası sondaj ve keşif hedeflediklerini belirten Bayraktar, ekonomik değeri yüksek buluşlara imza atmayı umduklarını da ekledi. Yurt dışındaki ortaklık projelerinde Türkiye’ye ve piyasalara değer katacak projelerin öncelikli olarak tercih edildiğini ifade eden Bayraktar, doğalgaz ihtiyacının karşılanmasında ithalatın yanı sıra kaynak ve tedarik noktalarının çeşitlendirilmesine de büyük önem verdiklerini dile getirdi.
Doğalgazda boru hattı ile ithalatın yanı sıra sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşmalarının da yapıldığını belirten Bayraktar, doğalgazda fazla olan miktarın ihraç edilmesi ve ihracatın artırılması hedeflerine de dikkat çekti.