Türkiye’nin Yerli ve Milli Hızlı Tren Projesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin yerli ve milli hızlı tren projeleri üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen hızlı trenlerin yüksek konfor standartlarına sahip olacağını belirtti. Milli Hızlı Tren Projesi’nin tasarım süreçlerinde sona yaklaşıldığını ifade etti.

TÜRKİYE, DEMİRYOLLARINDA KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLDU

Türkiye'nin Yerli ve Milli Hızlı Tren Projesi

Bakan Uraloğlu, Milli Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin geleceği açısından kritik bir adım olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin demiryolu araçları üretiminde kendi kendine yeten bir ülke haline geldiğinin altını çizen Uraloğlu, “Ulaştırma ve altyapı alanındaki yatırımlarımız meyvelerini vermeye devam ediyor. Artık Türkiye, demiryollarında teknolojiyi tasarlayan, üreten ve geliştiren bir ülke konumuna yükseldi.” dedi.

Türkiye'nin Yerli ve Milli Hızlı Tren Projesi

Bakan Uraloğlu, Milli Elektrikli Tren Setleri ile 27 Mayıs 2023 tarihinde yolcu seferlerine başladıklarını hatırlatarak, “Milli Elektrikli Trenimizden sonra şimdi de Milli Hızlı Trenimizi üretiyoruz. Türasaş tarafından üretilecek olan hızlı tren, saatte 225 km hıza ulaşma kapasitesine sahip olacak. Her bir tren setinde toplamda 584 kişilik yolcu kapasitesine sahip 8 adet vagon bulunacak.” şeklinde konuştu.

SON TEKNOLOJİ DONANIMLARLA HIZLI TREN ÜRETİMİ

Bakan Uraloğlu, hızlı tren setlerinin tasarım özelliklerine de değinerek, trenlerin üretim aşamasında son teknoloji donanımlarının kullanıldığını belirtti. “Kapı ve bölme duvarlarına entegre hayalet ekran teknolojisi, temassız hızlı şarj istasyonlu katlanır masalar, konforlu deri ve kumaş koltuk tasarımı, bistro alanında 3 boyutlu hayalet ekran teknolojisi, endirekt aydınlatma sistemleri ve ferah iç tasarımı ile yolculara maksimum konfor sunulacak.” diye ekledi. Ayrıca, TÜBİTAK-RUTE ile ortak geliştirilen ‘Milli Cer Sistemi ve Tren Kontrol Yönetim Sistemi’nin de hızlı tren projesinde kullanılacağını belirterek, bu sayede tren setini oluşturan kritik alt bileşenlerin yerli ve milli imkanlarla üretildiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin Yerli ve Milli Hızlı Tren Projesi

ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN BİR PROJE

Bakan Uraloğlu, uluslararası standartlara uygun olarak yürütülen projenin tüm tasarım süreçlerinin tamamlanmasının ardından 2024 yılının son çeyreğinde montaj aşamasına geçileceğini ifade etti. Milli Hızlı Tren Projesi’nin fabrika statik testlerinin tamamlanmasının ardından 2025 yılının son çeyreğinde hızlı treni raylara indirerek dinamik yol testlerine başlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: EKONOMİM